KOLUMNE

Savijanje kičme

Komentar dana

Autor:Amil DUČIĆ

16.8.2015

Dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u javnim izjavama rezolutan da ne želi da SNSD uđe u državnu vlast, on istovremeno pred liderom te stranke Miloradom Dodikom savija kičmu. Ova tvrdnja nalazi svoje utemeljenje u odluci o mehanizmu koordinacije, koju je Vijeće ministara BiH tajno usvojilo 30. jula. Riječ je, naime, o dokumentu koji sadrži odredbe istovjetne onima koje je Vlada RS usvojila još 2013. godine!

Radi se o nedvosmislenom udovoljavanju zahtjevima Dodikove vlade, jer se pristalo na model koji podrazumijeva da se nijedna odluka, makar ona nije u domenu entitetske nadležnosti, ne može donijeti bez RS. To je nešto što je godinama bilo trn u oku političarima u FBiH.

U svemu ovome ne bi bio toliki problem da još jednom nije demonstrirana, u najmanju ruku, dvolična politika Izetbegovića, kojem su puna usta države. Jer on je ovakvim modelom, praktično, Dodiku, koji je na vlasti u RS, dao ključne poluge u odlučivanju o evropskom putu BiH.

Ne smije se, naime, zanemariti činjenica da je mehanizam koordinacije definiran kao jedan od ključnih uvjeta za priključenje EU te da, kao takav, predviđa da BiH jedinstvenim glasom nastupa prema Briselu.

S druge strane, ova odluka govori o tome da je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dobrano pao na ispitu, uzme li se u obzir da se sav njegov rad na odluci o mehanizmu koordinacije, kako se sada pokazalo, sveo na prisvajanje ranije utvrđenih rješenja.

Ironija je utoliko veća ako se uzme u obzir da je Zvizdić pristao na rješenje RS nauštrb nivoa vlasti koji on predstavlja, odnosno nauštrb države.

Možda upravo zbog toga sada postaje jasna silna misterija u vezi s odlukom o mehanizmu koordinacije, koju je mjesecima najavljivao Zvizdić, dok javnosti nije uopće predočavao nikakve detalje o njoj.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.