KOLUMNE

Prazna podrška

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

19.8.2015

Mladi selektor još mlađe zlatne košarkaške reprezentacije BiH Josip Pandža preksinoć je na dočeku u Sarajevu, skoro plačući, zavapio da država Bosna i Hercegovina, tačnije njena vlast, pomogne ovoj generaciji košarkaša da postanu seniorski reprezentativci BiH.

Hoće li iko u državi imati damar da finansijski pomogne razvoj ove generacije sportista kako bi se zastava BiH i dalje vihorila na zlatnim jarbolima najprestižnijih svjetskih takmičenja? Ko je od onih u čijim su rukama ključevi državne i federalne hazne iz kojih bi, da je sreće, trebalo finansirati i nagrađivati uspjehe domaćih sportista i podržavati njihove krovne organizacije i saveze, čuo Pandžine poruke, saznat ćemo vrlo brzo.

Ono što smo od nedjelje do danas čuli i vidjeli jeste da su suze radosnice zbog zlatne medalje iz Litvanije tekle i niz voštana lica mnogih domaćih političara (majko moja!), da su njihovi Facebook i Twitter profili puni hvalospjeva i javnog tapšanja po ramenima Pandžinih dječaka, ali da se neko od njih, u ime države, naravno, trgnuo za novčanik i izvadio im koju marku za sladoled ili patike, eh, to još niti smo čuli niti vidjeli!

Niko, od državnog premjera Denisa Zvizdića, koji je mlade košarkaše i njihove trenere jučer primio u “zvaničnu prijateljsku posjetu”, do njegovog federalnog kolege Fadila Novalića, osim upornog pravdanja da država nema  para i izrečenih praznih riječi podrške, zlatnim momcima i njihovim trenerima do sada ništa nije dao. A morali su!

Ovaj potonji, kažu, ne da ni ono što je sportistima već dato! Više od mjesec, tvrde upućeni, na sjednice Vlade FBiH (zahvaljujući Novaliću, naravno) ne dolazi odluka kojom bi se učinilo operativnim više od milion maraka namijenjenih za sport, a koje su izdvojile “Elektroprivreda BiH” i “BH Telecom”!

Valjda se njima krpe budžetske rupe u Federaciji! Sramno!

 


 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.