KOLUMNE

Cesta duga tri decenije!

Komentar dana

Mirela KUKAN

25.8.2015

Mnogo toga lijepoga u ovoj našoj napaćenoj zemlji počelo je prije 30 godina, a zaustavljeno ratnim vihorom. Tako je bilo i s gradnjom ceste Stolac - Neum. Kada je rat stao, prije 20 godina, počele su borbe za vlast.

Od izbora do izbora, vladajući su u kampanjama redovno dobivali glasove i na obećanjima da će nas baš u tom njihovom narednom četverogodišnjem mandatu povezati s Jadranskim morem i tako lišiti maltretiranja preko katakombi Svitave, a i, s druge strane, prelaska dva granična prijelaza u Neumu.

Iz Vlade Federacije BiH, iz mandata u mandat, uvjeravali su nas da cesta - samo što nije!  

No, od 2005. do 2006. sagrađena su tek oko tri kilometra od Starog Neuma do Kiševa, a svi se vrlo dobro sjećamo perioda ministrovanja Nedžada Brankovića (SDA) prometom i komunikacijama. Za njegova vakta, tačnije 2007. godine, u Programu rada Vlade FBiH obećano je da će do 2010. biti sagrađena nova magistrala Stolac - Neum, vrijednosti oko 42 miliona KM i u dužini od oko 50 kilometara. Ali, avaj...

Papir sve trpi i pamti, pa su tako u medijima ostale arhivirane i izjave Brankovićevog nasljednika Naila Šećkanović (SDA) iz januara 2008. o novom Vladinom programu i kreditima evropskih banaka koji će biti iskorišteni za nastavak gradnje ceste Stolac - Neum. Ali, avaj...

Ode i Šećkanović, a dođe Enver Bijedić (SDP), pa tokom 2011. i 2012. i on prošeta gradilištem. Ruku na srce, pregorila je tada Vlada dati tri miliončića maraka, pa 2013. godine dobismo još koji kilometar dionice Kiševo - Babin Do. I to je sve!

Tako nam u međuvremenu dođoše Novalićeva (SDA) vlada i resorni ministar Denis Lasić (HDZ BiH) s novim obećanjima o prioritetnoj gradnji ceste Stolac - Neum. No, umjesto 50 kilometara, i dalje imamo jedva devet, iako, što je najžalosnije, novac za gradnju stoji, jer se čeka da ih odblokira - ne Milorad Dodik, na kojeg se najviše volimo vaditi, jer on s ovim projektom nema apsolutno ništa - nego - Federalni parlament!?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.