KOLUMNE

Obrazovanje na dnu

Komentar dana

Goran MRKIĆ

1.9.2015

Nova školska i akademska godina u Bosni i Hercegovini donijet će stare probleme, na čijem se rješavanju nije uradilo apsolutno ništa. U našoj javnosti najčešće se govori o finansijskim problemima koji prate opremanje školaraca ili studenta.

Sve viši troškovi života ostavljaju sve manje novca na raspolaganju roditeljima da kupe  ono što je neophodno njihovoj djeci za pohađanje nastave, a od države im ne dolazi apsolutno nikakva pomoć.

Škole i fakulteti i dalje su veoma loše opremljeni, a pojedini ne ispunjavaju ni minimalne uvjete za odvijanje nastave. Mnoge škole nemaju, naprimer, fiskulturnu salu, niti druge prostorije neophodne za rad i pravilan razvoj i usavršavanje učenika.

Visoko obrazovanje odavno je postalo luksuz. Ono je danas dostupno sve manjem broju ljudi, a mnogi su prinuđeni univerzitetske klupe zamijeniti traganjem za kakvim bilo poslom.

O neprilagođenosti nastavnih planova savremenim kretanjima niko i ne govori, kao ni o činjenici da je naš obrazovni sistem zaleđen u prošlosti - on ne prati razvoj tržišta rada, a nova naučna dostignuća i nastavne metode usvajaju se presporo i uz veliki otpor.

Osim toga, korupcija je i dalje sveprisutna, a one "elitne" škole i fakultete upisat će skoro isključivo djeca onih roditelja koji imaju jake štele. Ovakav obrazovni sistem - korumpiran, neefikasan, zastario i preskup, tužna je slika ukupnog bh. društva.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.