KOLUMNE

Gdje se Bosna brani

Komentar dana

Autor:Faruk VELE ([email protected])

14.1.2017

Samo u tri januarska dana predsjednik Kosova Hašim Tači imao je više susreta s utjecajnim ljudima SAD nego naši vrli lideri u gotovo cijelom mandatu, pa možda i dva.

Od 9. januara, kada je počeo zvaničnu posjetu "preko bare", Tači se u Bijeloj kući susreo s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) i drugim visokim zvaničnicima američke administracije, kako odlazeće tako i nove - Donalda Trampa (Trump). Zapravo onima koji su imali i koji će imati važnu ulogu u daljnjem razvoju odnosa na Balkanu.

Među brojnima su bili republikanski senator, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku američkog Senata Bob Korker (Corker), veteran Bob Dol (Dole), svojevrsni Trampov mentor. Tu su i Džon Mekejn (John McCain) i Džim Demint (Jim DeMint), najutjecajniji u formiranju tranzitnog Trampovog tima. Vrijedi još izdvojiti i Majkla Tarnera (Michael Turner), predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a, Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), republikansku senatorku Džoni Ernst (Joni Ernest), Eliota Engela...
 
Tači se vraća s podrškom državnosti Kosova direktno iz Bijele kuće, ali i potporom nove administracije, izraženom kroz riječi senatora Korkera, koji je podržao formiranje Oružanih snaga Kosova!  

Dok Kosovo zauzima startnu poziciju za odnose s novom američkom administracijom i dobiva podršku i za ono što nije imalo, naše vođe male pameti gube i ono što imaju. Umjesto što drži glavu u rukama i otpuhuje, kako kaže Nedžad Latić, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović treba spremiti ranac i u SAD ostati makar dok ne dobije ono što u džepu već nosi Tači. 

Čovjek koji pledira da bude bošnjački lider ima najveću odgovornost za budućnost države, ali se Bosna ne brani jalovim saopćenjima i pljuckanjem na vožda Dodika iz Sarajeva, reagiranjem na njegove provokacije koje nas vrte ukrug. Državnost Bosne se štiti snažnom proaktivnom politikom na međunarodnoj sceni, i na Istoku i na Zapadu, gdje diplomatija (koja je u nas rođački uredno podijeljena uglavnom nesposobnima i podobnima) ima iznimno važnu ulogu. 

Da Bakira istinski zanima BiH - koja je napola puta između Palestine i sudbine španskih muslimana - za početak bi dohakao silnim jastrebovima koji prave fitne i guraju ga u nove sukobe, umjesto da se bavi državom. Ili ćemo doći do zaključka da čovjek kojem su povjerene sudbine naroda i države prosto nije dorastao toj teškoj misiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.