KOLUMNE

Padanje na godinu

Piše

30.8.2017

U udžbeniku matematike za treći razred osnovnih škola u Republici Srpskoj nalaze se dva zadatka u kojima autor od učenika traži da ih riješe primjenom metoda „asocijativnosti“ i „komutativnosti“.

Ne postoji rječnik stranih riječi i izraza koji klincima u trećem razredu može objasniti asocijativnost i komutativnost, ali to još i nije najveće zlo.

Izdavačka glad ne mari za greške i posljedice. Izdavače nije briga što u udžbenicima piše da „odbornike i načelnika opštine biraju stanovnici na opštim izborima“, što je „marihuana zapravo duvan“ i što je glavni grad Kazahstana - Alma Ata. Jedino što njih brine je – tiraž. Ali, ni to nije najveće zlo.

Najveće zlo je u tome što roditelji neizostavno svake godine moraju izdvojiti stotinu ili više maraka za komplet udžbenika za osnovnu školu. Izdavačke kuće neprestano štampaju nove i nove udžbenike i time uskraćuju mogućnost roditeljima da kupe polovne knjige ili da ih naprosto uzmu od komšije, poznanika s posla ili od nekoga iz familije.

I u jednom i u drugom bh. entitetu problem je isti. Udžbenici su loši, puni su grešaka, ali sila boga ne moli. Ako se zna koliko je zahtjevan posao pisanja udžbenika, onda se ni zamisliti ne može kakvi su ti udžbenici kojih tuce piše isti autor, posebno još ako nije prethodno imao udžbenike.

I ako se uskoro poveća broj učenika koji padaju na popravni ili na godinu, ne treba kriviti njih. Jedinu krivicu snosit će neodgovorni autori i bahati izdavači. I uspavani „nadzorni organi“ kojima je jedino bitan procent.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.