KOLUMNE

Dobre namjere

Goran DAKIĆ ([email protected])

5.9.2017

Politika i fudbal jedine su ozbiljne teme svake poštene kafane na Balkanu. U kafani svi znaju ko će pobijediti na izborima u Rudom i koja je zadnja linija trebala istrčati protiv Kazahstana.  

Sve su to priče u kojima nema ništa osim dima, ali ponekad poleti i poneka varnica, pa se može čuti pitanje: Pa zar zaista nema niko drugi ili bar mlađi?

Kafanski mudraci u pitanju ne misle na bekove nego na predsjedavajuće i na ministre, na premijere i na načelnike. Neko drugi ili bar mlađi vjerovatno bi uspio raspetljati za sedam dana ono što drugi ne mogu dvije decenije.

Ako su i danas ključna pitanja zašto jedan narod nije konstitutivan, zašto se drugome ne priznaje jezik, a treći nema svoj kanal, onda je zaista vrijeme da se zapitamo živimo li u ludnici.

Jednačina je jednostavna: Bošnjaci nemaju sva prava u RS, Srbi nemaju sva prava u dijelovima FBiH, a Hrvati nemaju sva prava ni u RS ni u FBiH. Ali, da li je zaista moguće da niko ne umije riješiti ovu jednačinu? Zar zaista niko ne umije razdriješiti Gordijev čvor koji je svima nama napravljen oko vrata?

Toliki fakulteti, seminari i forumi. Tolike plaće, naknade i apanaže. Tolika putovanja, rukovanja i slikanja. I sada se čini da je sve bilo uzalud, jer se neprestano vrtimo u istim problemima. Kvadratura kruga zatvorena u konstitutivni trougao. Ili put do pakla popločan konstitutivnim namjerama? Put do pakla – sigurno.

U dobre namjere više niko i ne vjeruje.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.