KOLUMNE

EU samoubistvo

Sead NUMANOVIĆ ([email protected])

11.10.2017

Čelni ljudi Albanije i Kosova Edi Rama i Hašim Tači (Hashim Thaci) ovih su dana oštro kritizirali Evropsku uniju zbog dvostrukih standarda.

U odvojenim istupima pred medijima, premijer Albanije i predsjednik Kosova iznijeli su cijelu seriju argumenata kojima dokazuju da Evropska unija ne postupa na Balkanu prema svima isto.

Povod za svoje argumentirane kritike našli su u prošlomjesečnom govoru predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) pred Evropskim parlamentom. U njemu je Junker najavio da bi do 2025. godine Crna Gora i Srbija mogle već biti u EU.  

Dok su lideri dvije albanske države (medijski) vrlo aktivni, makedonske vlasti – bez pompe – rade sve što mogu. Nedavno su s holandskom vladom potpisali sporazum o partnerstvu, jučer ugostili šefove diplomatija Finske i Švedske...

Samo Sarajevo šuti.  

Niko se od zvaničnika nije sjetio da pozove ured predsjednika Junkera i barem tako podsjeti da BiH postoji i da u njoj većina građana i dalje želi u EU.

Koliko je Sarajevo u dubokom EU samoubistvu, najbolje svjedoči sapunica o dodatnim akcizama. Zar se s gorivom opterećenim novim nametima dobiva članstvo u Uniji? Sigurno ne! 

Ko je taj „genijalac“ koji je prihvatio da je to jedini način da sagradimo bolje ceste?

Dodatne akcize čista su besmislica! 

Umjesto njih, zašto se ne oporezuju kladionice? Stručnjaci su izračunali da se po tom osnovu u budžete slije najmanje milijarda KM godišnje! Osigurali bismo osnovnih 600 miliona KM za vraćanje povoljnih kredita evropskih banaka te još 400 miliona za poljoprivredu, penzije, zdravstvo. A ne bismo imali inflatorni udar zbog poskupljenja goriva.

Umije li „premijer“ Zvizdić to bar izgovoriti? 

Junkeru i Briselu možemo svašta prigovoriti. Ali se prvo sebi moramo dobrano nagovoriti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.