KOLUMNE

Lekcija mladima

Piše: Kenan KEŠMER ([email protected])

26.10.2017

Piše: Kenan KEŠMER ([email protected])  

Kada su već svi počeli sumnjati da će penzioneri ikad izaći na ulicu nakon tolikih najava i odustajanja, pripadnici treće životne dobi jučer su bili odlučni i svima pokazali kako se to radi. Mirno i dostojanstveno.

Njih nekoliko hiljada stiglo je iz svih krajeva u glavni grad, pred zgradu u kojoj se donose odluke koje direktno utječu na njihov život.

Iako više nisu u najboljim godinama, iako više nisu toliko vitalni, ustali su i krenuli da traže ono što im pripada. Više penzije koje im garantiraju dostojanstven život umjesto životarenja. I ne samo za sebe. Ono za šta se oni sada izbore, sutra će koristiti svi koji jednom dođu u te godine. I uspjeli su. Svi njihovi zahtjevi su prihvaćeni.

Penzioneri su tako mladima održali važnu lekciju. Lako je biti glasan i buntovan kucajući po tastaturi, na društvenim mrežama, u komentarima... Ali, kada treba to glasno reći? Pojavi se jedan čovjek, kao nedavno na „protestima“ mladih protiv nezaposlenosti.

Penzioneri su nakon nebrojenih pokušaja razgovora, prevara, lažnih obećanja izašli na ulice i pokazali da se mirnim i dostojanstvenim protestima može postići nešto.

Pitanje je: Trebaju li mladi, ugledajući se na starije, krenuti sličnim putem? Razloga za to je mnogo. Od nezaposlenosti, besperspektivnosti, nedostatka vode, prava na liječenje, užasnog sistema obrazovanja i tako dalje...

Imaju li mladi petlje ili će se i dalje držati tastatura?


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.