KOMENTAR DANA

Kupljene uši

Piše: Vlastimir MIJOVIĆ

25.3.2018

Nesretni sa svakom dosadašnjom vladajućom garniturom, najlošije prolazimo, izgleda, sa ovom koja je na vrh zasjela prije četiri godine. Neodoljivi je utisak da sve nazaduje i propada. BiH je, s njima na čelu, postala evropska naj-zemlja. Najgori smo u svim kategorijama: od ekonomskog (ne)rasta i (ne)zapošljavanja do stepena korupcije. 

Nastranu naši utisci, tako govore analize specijalizovanih međunarodnih agencija na čijim tabelama je za nas rezervirano posljednje mjesto. Svakog dana vidimo se prikovane za dno evropskih rang-lista, premda su nam i dva vlastita oka dovoljna da vidimo gdje smo.

Da nam je do šale, o društvenom trošku bi trebalo svakog mjeseca upriličiti veliko sijelo SDA, kao ono jučerašnje u Zetri. Pa da čujemo kako kod nas caruju “stabilnost, ekonomski rast i razvoj i kretanje zemlje u pozitivnom smjeru”, kako je zaključeno na tom skupu. A biće još bolje, s obzirom na njihovu opredijeljenost “protiv korupcije i organiziranog kriminala”.

Još gomila ohrabrujućih poruka čula se sa skupa za koji se nisu plaćale ulaznice. Štaviše, za prisustvo ovoj “ljekovitoj” seansi dobijalo se 20 maraka. SDA-ov federalni premijer Novalić stoga je javno, na dobrom odzivu, zahvalio Begi Gutiću. Njegove SMS poruke dovele su, iz Tuzlanskog kantona, najviše onih koji će u Zetri aplaudirati Izetbegoviću, Zvizdiću i Novaliću, bez obzira na podle laži kojim su bombardirali mikrofon:

- Ispunili smo više od planiranog, smanjili smo zaduženje i povećali izvoz (Novalić).

- Premašili smo broj zaposlenih koje je obećao Bakir Izetbegović (Zvizdić).

- Zabilježen je porast izvoza i evidentan pad nezaposlenih osoba u našoj državi (Izetbegović).

Niko nije očekivao da SDA samu sebe kritikuje. Ali da se osloni samo na gole, bezočne laži, ni to se nije očekivalo. Stoga su i njihovi po 20 KM plaćeni slušatelji, razilazeći se, morali zaključiti da svoju nadnicu nisu zaradili nimalo lako.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.