KOLUMNA

Kosovski boj opet

Ne treba potcijeniti balkansku igru riječi, a ko zna kako će sve završiti s Iranom, Rusijom, Sirijom, Turskom, Sjevernom Korejom

Piše: Erol AVDOVIĆ

8.9.2018

Američka ambasadorica Niki Hejli (Nikki Haley) održala je ove sedmice konferenciju za novinare u centrali Ujedinjenih naroda u Njujorku i najavila da će skoro cijela agenda Vijeća sigurnost, kojim ona predsjedava, u septembru biti posvećena Bliskom istoku, tačnije Iranu.

Hejli je objavila da će sastanak posvećen Iranu u UN-u voditi lično predsjednik Donald Tramp (Trump), nakon što 25. septembra stigne na 73. zasjedanje Generalne skupštine UN-a. Bit će, znači, opet opasno i intrigantno u isto vrijeme.

Nova Jalta

Po onome šta je Tramp prošle godine s ovog mjesta izgovorio korejskom diktatoru Kim Jong-unu, nazivajući ga “čovjekom raketom”, a šta kada se s njim rukovao u Singapuru, ovog 12. juna, mnogi se ironično pitaju hoće li naredne godine, ako mu to bude trebalo, ovaj američki predsjednik napraviti sličan salto mortale i rukovati se s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem (Hassan Rouhani). Iako su sve prognoze da neće, novo je pravilo da se s Trampom nikad ne zna.

Hejli je objavila da će sastanak posvećen Iranu u UN-u voditi lično Tramp (Foto: Mark Garten, UN)

Zbog toga u zgradi UN-a već uveliko lebdi duh iz Helsinkija. Pisali smo o tome puno, ali je još malo znano šta su se doista dogovorili Tramp i Vladimir Putin na sastanku u glavnom gradu Finske ovog 16. jula. I je li na pomolu neka “nova Jalta”?

Jedan dobro obaviješteni UN-ov diplomata rekao mi je kako se sumnja da su se američki i ruski predsjednik “ipak nešto dogovarali i oko Balkana”. Crne su to slutnje!

- Osjećamo to prema reakcijama američkih diplomata; oni su tradicionalno otvoreni u svojoj politici na Balkanu, ali sada malo govore o tome - priznao mi je ovaj dobro obaviješteni znalac.

I sam inficiran virusom zavjere gleda li Amerika iza zatvorenih vrata možda blagonaklono na razgraničenja oko Kosova (!?), jer o tome ne govori samo Aleksandar Vučić, već i Hašim Tači, koji ima svoje uho u Vašingtonu, pitao sam o tome američku ambasadoricu Hejli. Ona sigurno zna, jer među prvima čuje predsjednika Trampa.

Šta, dakle, ona kaže o mogućem prekrajanju granica na Balkanu. 

Bez odgovora

- Totalno podržavamo Kosovo - rekla mi je Hejli, ali tek nakon konferencije za novinare, ostajući zapravo nedorečena i bez izravnog odgovora na moje pitanje. Upitao sam je zato i da li američka politika na Balkanu, posebno u vezi s Kosovom, ostaje ista?

- Nastavit ćemo da se borimo za Kosovo - opet je odgovorila lakonski, možda i zbog velikog broja ljudi oko nas. Sročila je to tako da ne izgovorim sljedeće, najvažnije pitanje - šta će biti s Bosnom, za koju mnogi tvrde da bi uz prešutno ili direktno aminovanje mogla postati prva žrtva otpakivanja Pandorine kutije u Beogradu i Prištini?

No, to pitanje kanim postaviti Hojtu Jiu (Hoyt Yee), donedavno ključnom čovjeku za Balkan u Stejt departmenu. Ovaj UN-ov diplomata ekskluzivno mi je rekao da Hojt Ji dolazi u američku misiju u UN-u ovdje u Njujork i to ne u rangu ambasadora nakon što je Trampova administracija u više navrata odbila potvrditi njegovo imenovanje u tom zvanju u Sarajevu, Skoplju ili Podgorici.

Ne bi valjalo da prije Amerikanaca na ovo pitanje odgovori Ivica Dačić koji, a da ga niko ništa ne pita, sada tvrdi da je za Srbiju “pitanje Republike Srpske i srpskog naroda u BiH pitanje od nacionalnog značaja broj jedan”.

Prema još agresivnoj velikosrpskoj matrici po kojoj je i BiH “Svetog Save domovina”, slijedi ga odjednom mobilisana beogradska politička pješadija. Aleksandar Vulin i ostali već nastavljaju Dačićev narativ da je pola Bosne čak i važnije od “srca Srbije”, dakle Kosova. Sinhronizirano Dodik predviđa da će u drugom mandatu Tramp “priznati nezavisnost RS”?!

Iako će američka politika na Balkanu, znači i prema BiH, prije ostati ista nego što će se drastično promijeniti, ne treba potcijeniti ovu malu balkansku igru riječi. Jer, ko zna kako će se završiti velika igra s Iranom, Rusijom, Sirijom, Turskom i Sjevernom Korejom. I Trampu bi, kao i Putinu, Balkan mogao poslužiti tek kao diplomatski začin.

Uostalom, na Generalnu skupštinu UN-a ove godine ne dolazi šef ruske države, već u Njujork direktno iz Banje Luke stiže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, nakon što s predsjednikom RS, čovjekom s američke crne liste, porazgovara o budućnosti ovog bh. entiteta.

Čujem da Albanci imaju nekoliko opcija - da s Vučićem naprave neko kozmetičko razgraničenje, ali da na Kosovu nipošto ne dopuste formiranje nove “republike srpske”. Ili da na koncu naprosto sačekaju da “oluja” zvana Donald Tramp prođe i da s dogovorom pričekaju na novog američkog predsjednika. Doduše, malo ko zna koliko će potrajati ovo nevrijeme. Ali, sigurno će proći.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.