KOLUMNA

Kraj bezočne vlasti

SDP i SBB šire prostor društvene slobode, nakon terora Izetbegovićeve policijske države koja je svojim protivnicima montirala političke procese, prisluškivala telefone bez dozvole suda, tukla novinare...

Piše: Enver KAZAZ

10.9.2018

I zvanično je koncem prošle sedmice otpočela izborna kampanja. Već na njenom startu može se reći da SBB i SDP po porukama koje upućuju biračima vode pobjedničku, a SDA gubitničku kampanju. SBB je otišao u Srebrenicu, čiju simboliku je Izetbegovićeva stranka prisvojila pretvorivši čak i genocid u svoje političko vlasništvo. Sjetimo se prednjepomenuti se u prošlom mandatu ponašao kao bahati i surovi vlasnik naših života, da bi nas sve slagao kako njegov agent Sakib Softić ima međunarodni pravni legitimitet da zastupa BiH u reviziji tužbe protiv Srbije za genocid.

Demografska pustinja

Najveći simbolički kapital Bošnjaka, taj je prodao svojom besprizornom laži. SBB je s pravom odabrao Srebrenicu za početak kampanje, poručujući kako će vratiti moralnost tom kapitalu i ukupnoj politici. SDP je dan nakon SDA otvorio Kampanju u Zenici. Dok su Izetbegović i svita njegovih neobegovskih sluga još jednom pokušali slagati građane kako nisu nimalo krivi što je BiH za više od dvadeset godina njihove bezočne vlasti postala najsiromašnija zemlja u Evropi s opasnošću da u bliskoj budućnosti postane demografska pustinja, SDP je pred prepunom zeničkom Arenom otvarao prostor nade za politiku socijalne pravednosti.


Dodik: Vlastodržački aparat

S pravom je primijetio vrsni intelektualac Žarko Papić u analizi na televiziji N1 da SDP i SBB vode pozitivnu kampanju. S pravom, jer te dvije stranke nude konkretna ekonomska rješenja i šire prostor društvene slobode, nakon terora Izetbegovićeve policijske države koja je svojim protivnicima montirala političke procese, prisluškivala telefone bez dozvole suda, tukla novinare koji je kritiziraju, mentalno zarobila akademsku zajednicu, klerikalizirala društveno polje, ličnu volju i interes nadredila zakonu, korupcijom, nepotizmom i kriminalom premrežila sve državne institucije, a svojim partijskim članovima dala sve što je opljačkala od građana.

Formiranje vlasti

Iz te mentalne i egzistencijalne tamnice, SDP i SBB pokušavaju spasiti građane ove zemlje od vampirski surove Izetbegovićeve vlasti.

No, početak kampanje pokazuje da se politika nade otvara i u onome što se naziva hrvatski politički blok. Jer, HDZ-1990, nakon što se oslobodio Ljubićevog mentalnog terora i radikalnog nacionalizma, nudi sa svojim koalicionim partnerima mogućnost izlaska zemlje iz ustavne krize.

Predragocjeno bi bilo da lider te stranke Ilija Cvitanović pošalje jasnu poruku kako je nakon izbora moguće formirati vlast čiju bi okosnicu, kako je odlično primijećeno u „Dnevnom listu“, činila njegova stranka i njena koalicija skupa s SDP-om i SBB-om. Bila bi to u Federaciji BiH vlast koja bi mogla spasiti zemlju od katastrofe u koju su je vodili Izetbegović i njegov vjerni partner Dragan Čović. Drugim riječima, vlast za partijske poslušnike, njihove porodice i familije, mogla bi nakon oktobra zamijeniti vlast za građane, što bi otvorilo nadu za njihovu egzistencijalnu sigurnost.


Izetbegović: Vampirski surova vlast

Gotov si, tako je kampanju u Republici Srpskoj otpočeo Proevropski blok, pridružujući se borbi protiv Dodikovog režima. Svako onaj ko je imalo pratio borbu Davora Dragičevića za istinu o svirepom ubistvu njegovog sina Davida, precizno zna kome je poruka upućena. Onom, dakle, autokrati kojem je prije neki dan na Trgu Krajine u Banjaluci Davor Dragičević skresao u brk da njegov policijski i sudski aparat skriva istinu o ubistvu nevinog mladića.

Snaga opozicije

Ko u Izetbegovićevom sudskom, tužilačkom i policijskom aparatu skriva istinu o ubistvu Dženana Memića? Koje hulje pretvorene u šrafove bega sa Poljina? Proevropski blok i Savez za pobjedu naprosto su demontirali Dodikov režim. Ostaje još samo da tu snagu opozicije u Republici Srpskoj uvide i građani i na i izborima se oslobode od Dodikovog kazamata.

Otvara se, dakle pitanje: sklapa li se to već na početku izborne kampanje nova vlast u oba entiteta i na nivou države. Reklo bi se – da, ali energiju koju nose partije u borbi protiv Izetbegovićevog, Čovićevog i Dodikovog vlastodržačkog aparata moraju prepoznati građani, da bi se oslobodili iz egzistencijalnog kazamata u koji ih je zarobila bezočna vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.