KOLUMNA

Dragičević VS Dodik

Bitka koju vodi Davor je nadrasla njega i tužnu priču njegove porodice, ona je od ogromnog značaja za sve nas

Piše: Feđa ISOVIĆ

6.1.2019

I to smo doživjeli. Pojavio se čovjek koga se Mile prepao. Što bi rekli, umrlo govno u njemu. Kaže Mile, ako Tužiteljstvo nešto hitno ne poduzme, on će lično pozvati građane na ulice. Dakle, toliko je ukenjao gaće i štrample da je sam pozvao građane da demonstriraju protiv njega. Shvatio je, valjda, ko će mu ga znati, da postoji realna opasnost da ga slučaj Dragičević sruši, pa je odlučio da promijeni uniformu i pređe na pobjedničku stranu, a onda će, s obzirom na to da je na strani pubunjena naroda, ponovno biti neprikosnoveni srpski baja. Srušit će sam sebe, kako bi ponovo instalirao sebe. Takav mu je, čini se, plan. Glup, ali bolje ikakav plan nego nikakav.

Sve nebuloze pale u vodu

Vrijeđanja oca ubijenog djeteta koja je ovaj zalužanski lola praktikovao posljednjih mjeseci najednom su splasnula, utihnula, nestala. Ko bi rekao da Dodik zna za taktiku povlačenja na rezervni borbeni položaj. A ovo je njegovo očigledno, prvo da ga se ja mogu sjetiti, odustajanje od sukoba sa nekim na koga se namjerio.

Kaže Dodik da će insistirati na Lukačevoj ostavci, ali da mu se moraju pokazati dokazi o njegovoj odgovornosti. Eto ga, opet izvrtanje stvari ovoga maga iluzije. Nije, predsjedniče Predsjedništa BiH i glavni bajo u Srba, potrebno dokazivati Lukačevu odgovornost.

On ne mora biti nogiran zbog odgovornosti, naprotiv, treba ga izbaciti zbog neodgovornosti. Neodgovornost organizovanja pres- konferencije na kojoj je ministar lično prezentirao kako je David bio drogiran, ni manje ni više nego LSD-om, da je opljačkao kuću, u njoj pojeo čak i neki burek, a onda naprasno umro sam od sebe, policijskim žargonom rečeno – zadesnom smrću.

Sve ove nebuloze, koje nam je Lukač servirao na toj martovskoj presici, pale su u vodu naknadnom obdukcijom i istragom. To je neodgovornost zbog koje se ostavka ne bi smjela dovoditi u pitanje. Pa znate li, Dodiče i Lukače, može li to vaša srednjovjekovna svijest pojmiti, zbog kakvih stvari u civiliziranom svijetu državni službenici podnose ostavke?

Cijela holandska vlada, nazad nekoliko godina, podnese ostavku zbog izvještaja o Srebrenici. Nit' luk jeli, nit' luk mirisali, nego je njihova ostavka čisto moralni čin. No, da bi čovjek uradio moralan čin, preduslov je da bude, logično - moralan. Lukač i Dodik su davno dokazali da im je kao hirurškim putem odstranjena ta karakterna osobina.

Šta ćemo s neopravdanom upotrebom sile

Evo, ako misle da smo zaboravili na tu sramnu Lukačevu pres- konferenciju, šta ćemo s hapšenjima mirnih prosvjednika na ulicama Banje Luke? Šta ćemo sa tom očigledno neopravdanom upotrebom sile? Samo po sebi to je više nego precizan povod za moralnu ostavku ministra.

Da je ta sumnjiva i kompromitovana organizacija zvana MUP RS na hapšenje ubica nesretnog studenta i dječaka Davida Dragičevića potrošila samo dio resursa koje je potrošila na hapšenje organizatora protesta i samog Davora, ubice bi davno bile pronađene, osuđene i smještene u, pretpostavljam, fočanski kazamat. No, to jednostavno nije tako.

Davoru Dragičeviću želim snage za dvije stvari. Prvo, da uspije u sebi naći dovoljno mira koji će mu omogućiti manje vulgarne istupe koji će, samim time, biti efektniji. Gledajući RTRS, postaje jasno da su silne psovke koje je izgovorio bile kontraproduktivne i da ih ovaj medijski bastion vlasti masovno koristi kako bi narušio njegov ugled.

Drugo, želim mu da u sebi nađe i dovoljno snage da izdrži do kraja. Bitka koju vodi je nadrasla njega i tužnu priču njegove porodice. Ona je od ogromnog značaja za sve nas.

quote
<p>Ko bi rekao da Dodik zna za taktiku povlačenja na rezervni borbeni položaj. A ovo je njegovo očigledno, prvo da ga se ja mogu sjetiti, odustajanje od sukoba sa nekim na koga se namjerio</p>
quote
<p>Da bi čovjek uradio moralan čin, preduslov je da bude, logično - moralan. Lukač i Dodik su davno dokazali da im je kao hirurškim putem odstranjena ta karakterna osobina.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.