KOMENTAR DANA

Sastanak G7 u sjeni požara

Svjetski lideri su pod pritiskom građana i aktivista

Goran Mrkić. Avaz

Piše: Goran Mrkić

25.8.2019

Predstavnici grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta sastali su se ovog vikenda u Francuskoj kako bi razgovarali o najtežim problemima i pokušali pronaći rješenje za brojne sporove.  

Sastanak lidera prolazi u svjetlu požara u najvećoj svjetskoj prašumi Amazoniji, gdje se proizvodi petina kisika na svijetu.

Svjetski lideri pod pritiskom su građana i aktivista, koji zahtijevaju ozbiljnijih pristup gašenju požara, sprečavanju novih vatrenih stihija i, generalno, očuvanju planete.

Požari su na trenutak zasjenili druge globalne probleme, koji su, također, na agendi lidera, kao što su trgovinski ratovi, usporavanje svjetske ekonomije, otvorena pitanja u vezi s Brexitom itd.

Naravno, tu su i sigurnosna pitanja, poput rata u Siriji, ponovo probuđenih nuklearnih ambicija Irana, neriješenog sjevernokorejskog pitanja itd.

Državnici će imati pune ruke posla, između ostalog i zbog toga što među njima samima ne postoji konsenzus o većini ovih pitanja.

Osim toga, tu je i otvoreno pitanje o učešću Rusije u ovoj grupi. Dok se američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) zalaže za povratak Rusije, čime bi ovo ponovo postala grupa G8, evropske zemlje su protiv toga.

Rusija je isključena iz grupe nakon pripajanja Krima.

Ne treba očekivati da će lideri riješiti globalne probleme na ovom sastanku, a uspjeh bi bio ako bi barem malo primaknuli stavove.

Pitanja koja se tiču klime, sigurno su u ovom trenutku najvažnija i na njima insistira i najveći broj aktivista i nevladinih organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.