KOLUMNE

Puls sedmice: Žandari iz Sen Tropea

Za elitnu jedinicu nije dovoljno promijeniti boju u beretkama i prišiti novi amblem

Dženana Burek. Avaz

Piše: Dženana Burek

29.9.2019

Kad se u utorak u Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke svečano postrojila jedinica Žandarmerije Republike Srpske, formirana „radi unapređenja sigurnosti Srpske, njezinih građana i imovine“, pažljivom oku nije promakla činjenica da su Dodikovi žandari niko drugi do policijski redovi preodjeveni u malo otmjenije uniforme. Valjda da bi narodu izgledali otmjenije, a i “državotvornije”.

RS nije država, već entitet

Prvo što se primijeti jeste „najelitnija oprema po NATO standardima“. Polovina Dodikovih žandara u ruci drži „kalašnjikove“, a ostali pokoji “hekler”. Elitne specijalne jedinice u Evropi i svijetu, ali i u Federaciji i njenim kantonima, nose najsavremenije duge cijevi M4 s optičkim i laserskim nišanima te ostalim čudesima.

Kad se spusti pogled, prizor je još tužniji. Na nogama kineske čizme. Ali su tu barem jednoobrazni, kad nisu s naoružanjem. Za elitnu jedinicu nije dovoljno promijeniti boju u beretkama i prišiti novi amblem.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je zbog formiranja “elitne žandarmerijeske jedinice” dobio pohvale, jer, navodno, takva jedinica donosi sigurnost građanima Republike Srpske. Od koga su građani RS nesigurni, to nije obrazložio.

Svakoj državi trebaju elitne policijske snage. Ali, RS nije država, već entitet u kojem su državnim Ustavom nadležnosti jasno ograničene. To hoće li entitetski čelnici glumiti šefove države koja to nije i svoje policajce oblačiti u uniforme raznih boja i šara, stvar je dubine entitetskog džepa, ali i širine prostora po kojem će žandari smjeti hodati. 

Jedini put države Bosne i Hercegovine jeste put prema euroatlantskim integracijama i NATO-u, put prema univerzalnim civilizacijskim i demokratskim vrijednostima, od kojeg niko ne smije niti će moći odustati.

Genijalci u namaštavanju i nebulozama

Dva dana poslije „Žandara iz Sen Tropea“, nasmijao bi se i legendarni inspektor Krišo, kojeg je u francuskoj komediji utjelovio genijalni Luj de Fines (Louis de Funes), postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga BiH u kasarni „Mika Bosnić“, u Centru za borbenu obuku na Manjači pored Banje Luke, počeo je u četvrtak prvi od četiri nivoa sistema ocjenjivanja.

Za proces ocjenjivanja zaduženi su certificirani ocjenjivači iz OSBiH i partnerskih zemalja, uz nadzor NATO-ovog tima za kontrolu.

Dakle, Oružane snage BiH jedina su legitimna oružana sila države BiH, šta god ko namaštavao i pričao. A mi smo genijalci u namaštavanju i negiranju onoga što se ne može i besmisleno je negirati, insistiranju na nečemu što se ne može promijeniti i proturanju nebuloznih, ali često i opasnih ideja. 

Igramo se državom, ljudskim pravima, vojskom, policijom, rudarima, školarcima, umjetnicima, borcima...

Ali, cvrc Milojka. NATO je na Manjači. Snage NATO-a već su dugo prisutne u Bosni i Hercegovini. I BiH će postati članica NATO-a. Zdravo, đaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.