LIČNOST DANA

Sadik ef. Fazlagić: Akcija za primjer

Pokrenuo akciju čišćenja džamije Muje Kotezlije, nacionalnog spomenika

Ef. Fazlagić: Očuvati vrijedan objekt. Avaz

Piše: A. J. / Avaz.ba

22.10.2019

Medžlis Islamske zajednice Trebinje, na čelu s glavnim imamom Sadikom ef. Fazlagićem, pokrenuo je akciju čišćenja džamije Muje Kotezlije koja je porušena u Drugom svjetskom ratu i nikada nije obnavljana.  

Ef. Fazlagić kaže da su osjećali moralnu obavezu očistiti ovaj nacionalni spomenik, jednu od najstarijih džamija na ovom prostoru kako bi ga spasili od propadanja.

Džamija se nalazi u mjestu Kotezi koje je gotovo napušteno, a ef. Fazlagić najavljuje da će stati i iza projekta obnove što bi zasigurno oživjelo ovaj kraj i dalo nadu povratnicima.

Ef. Fazlagić prepoznao je značaj očuvanja i obnove ovakvih objekata koji je imaju neprocjenjivu vrijednost za šta je dokaz i jedinstvena munara džamije Muje Kotezlije.

Sadik ef. Fazlagić, rođen je 1980. godine u Trebinju. Završio je Karađoz-begovu medresu u Mostaru 1999. godine, a diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Imamsku misiju obavljao je u Medžlisu IZ Stolac od 2009. do 2018. godine kada je postavljen na poziciju glavnog imama Medžlisa IZ Trebinje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.