LIČNOST DANA

Nermin Hamzagić: Snaga pojedinca

Na „Cottbus Film Festivalu“ u Njemačkoj osvojio nagradu žirija

Hamzagić: Veliko priznanje. Avaz

Piše: A. Ho. / Avaz.ba

14.11.2019

Debitantski dugometražni film „Pun mjesec“ bh. reditelja Nermina Hamzagića osvojio je nagradu žirija na „Cottbus Film Festivalu“ u Njemačkoj. Ostvarenje progovara o ličnoj drami, koja je prikaz savremene bosanskohercegovačke stvarnosti. 

Hamzagić u kontekst stavlja policijsku stanicu kao metaforu, mikrokosmos u kojem se odražava sve ono što se reflektira i na naše društvo u cjelini, pričama koje su relevantne za nas.Ovo je film o pojedincu i promjeni koja nam je prijeko potrebna u društvu te imputira da, mijenjajući sebe, možemo promijeniti društvo.

Simbolično, naš reditelj sa pričom o bosanskohercegovačkoj stvarnosti dobiva nagradu u Njemačkoj, u kojoj se prije nekoliko dana obilježila 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida.

Danas, kad živimo u Evropi koja nije ujedinjena, a ideje o novim zidovima i dalje postoje, Hamzagić iz jedne male zemlje donosi priču s fokusom na pojedincu koji može bojiti stvarnost onako kako želi, ne amnestirajući se od odgovornosti.

U tom kontekstu, ovo ostvarenje ruši granice, kao naš najbolji ambasador, jer je umjetnost to uvijek najbolje i mogla - progovoriti, pomjeriti, dirnuti onda kad se to niko drugi nije usudio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.