LIČNOST DANA

Amra Mušinović-Husić: Humana novinarka

Iz ličnog iskustva zna koliko je ta vrsta podrške važna oboljelima

Mušinović-Husić: Uvijek prva u akcijama. Avaz

Piše: S. Dž. / Avaz.ba

6.2.2020

Osobe sa područja općine Konjic koje su oboljele od malignih oboljenja, dijele sudbinu mnogih građana u BiH, koji se svakodnevno suočavaju s različitim vrstama karcinoma.

Na putu do ozdravljenja pacijenti nailaze na brojne probleme i poteškoće, a tu tešku i iscrpljujuću borbu svojim sugrađanima odlučila je barem donekle olakšati novinarka Amra Mušinović-Husić, na čiju je inicijativu osnovano Udruženja osoba oboljelih od malignih oboljenja sa područja konjičke općine. Kao predsjednica Udruženja, Mušinović-Husić namjerava pomoći oboljelim osobama kroz pružanje psihosocijalne podrške i organiziranjem okupacionih terapija s doktorima specijalistima. 

Kad se tek suoče s dijagnozom, pacijenti ne znaju, kaže, na koji način proći kroz postupak komisijske procjene zdravstvenog stanja, kako ostvariti novčane naknade, jednokratne novčane pomoći, ortopedska pomagala...

Sve to, ističe Mušinović-Husić, sada će pacijentima biti olakšano kroz rada Udruženja, jer će iz prve ruke moći dobiti korisne informacije i savjete.

Iz ličnog iskustva zna koliko je ta vrsta podrške važna oboljelima i zato će dati sve od sebe da im pruži razumijevanje i pomoć. 

Ova mlada Konjičanka odavno pomaže oboljelima, poznata je po organiziranju humanitarnih akcija pa je tako, u saradnji s Udruženjem “Srce za djecu koja boluju od raka” iz Sarajeva, organizirala doniranje kose u Konjicu za akciju “Moja kosa, tvoja kosa”.

Amra Mušinović-Husić rođena je 1984. godine u Konjic. Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i trenutno je zaposlena na Radiju Konjic. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.