LIČNOST DANA

Džasinda Ardern: Novi heroj ljevice

Ostaje na poziciji premijerke Novog Zelanda nakon uvjerljive pobjede

Ardern: Hvaljena je i zbog pristupa borbi protiv koronavirusa. AFP

Danijal Hadžović

18.10.2020

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda Ardern) pobijedila je na jučer održanim izborima i osvojila novi mandat.

Njena Laburistička stranka osvojila je 49 posto glasova te će imati većinu u parlamentu.

Suparnička stranka desnog centra, Nacionalna stranka, trenutno ima 27 posto glasova i priznala je poraz. 

Ardern je u državi i u svijetu hvaljena zbog svoje reakcije nakon masovne pucnjave bijelog supremaciste u Kristčerču. Tada je poručila „budite jaki i dobri“ te je brzo pojačala restrikcije naoružanja. 

Hvaljena je i zbog pristupa borbi protiv koronavirusa koji je rano eliminiran u toj naciji. Život na Novom Zelandu vratio se u normalu, no granice su mu i dalje zatvorene, zbog čega pati turizam, a ekonomisti predviđaju dugotrajnu recesiju. Ardern je postala i miljenica ljevice u svijetu zbog njenih politika koje su, između ostalog, uključivale izgradnju socijalnih stanova, uvođenja poreza na prljave energije, povećanje kvota za primanje imigranata, a uskoro će u ovoj zemlji biti održan i referendum o legalizaciji eutanazije i rekreativnoj upotrebi marihuane.

Džasinda Kejt Lorel Ardern rođena je 26. jula 1980. godine. Od ljeta 2017. godine vodi Laburističku stranku te je nekoliko mjeseci nakon parlamentarnih izbora, uprkos tome što joj je stranka bila osvojila manje glasova od do tada vladajuće desničarske Nacionalne stranke, uspjela sastaviti novu većinu i postati novi premijer Novog Zelanda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.