LIČNOST DANA

Anela Zorlak: Naučnica iz budućnosti

Dok čeka početak nastave na Harvardu, u BiH istražuje rijetka genetička oboljenja

Zorlak: Nastoji promijeniti stanje u svojoj domovini. Avaz

Piše: Al. B.

21.10.2020

Obrazovanje je jedina investicija koja ne može propasti, kaže Goraždanka Anela Zorlak, nova studentica Harvarda, odgovarajući na komentare da previše investira u vlastito školovanje. Dok čeka početak nastave na jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu, gdje će pohađati program namijenjen profesionalcima, Anela radi i na projektima u svojoj struci, dok istovremeno istražuje rijetka genetička oboljenja.

Magistar genetike uspostavila je saradnju s Genetičkim centrom u Njujorku. Osim što pokušava pronaći rješenja za komplicirane probleme u dosta neistraženoj oblasti, u saradnji s kolegama u SAD, ali i regionu, Zorlak pokušava nauku, prvenstveno genetiku, u BiH postaviti na mjesto kakvo zaslužuje.

Anela Zorlak je još jedno dijete genijalac rođeno u ovoj zemlji. Bavi se genetikom, naukom budućnosti koja je dio savremenih zdravstvenih sistema, dok BiH još ne zna šta će sa školovanim stručnjacima. Za razliku od mnogih koji su otišli u zemlje gdje se znanje i rezultati više cijene, ona nastoji promijeniti stanje u svojoj domovini.

Iz Sarajeva, na daljinu, sarađuje sa svjetskim stručnjacima koji često i ne znaju gdje se tačno nalazi BiH. Osim svih obaveza koje je preuzela, 26-godišnjakinji ostaje tek nekoliko sati za spavanje, ali njeni planovi, želje i nade vezane su za ostanak i unapređenje stanja u BiH, pa se na tom putu ne žali žrtvovati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.