LIČNOST DANA

Žozep Borelj: Snažne poruke

Ovaj diplomata, ko zna koji put, dao poruke ohrabrenja, ali i upozorenja bh. vlastima

M. Aš.

Borelj: Vlasti u BiH moraju raditi još bolje i predanije

Foto: Arhiv


Prije 25 godina Dejtonskim mirovnim sporazumom okončan je najkrvaviji rat u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata. Bio je to razorni sukob koji je doveo do genocida, više od 100.000 stradalih i više od milion izbjeglica. Sjećanja na ovaj rat u samom srcu našeg kontinenta trajno će ostati s nama.

Snažna je ovo poruka koju je Žozep Borelj (Josep Borrell), visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, uputio bh. građanima uoči dolaska u našu zemlju povodom obilježavanja 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Boreljove poruke su više nego jasne, postignut je napredak u izgradnji demokratske BiH, ali još nije kraj puta. Mora se raditi više i posvećenije. Ovaj iskusni diplomata, po ko zna koji put, dao je poruke ohrabrenja, ali i upozorenja vlastima i građanima naše zemlje. Borelj je jasno poručio - ključne odluke donose vlasti BiH, ali moraju raditi još bolje i predanije.

Ali Borelj BiH vidi snažno u EU integracijama, navodeći da je budućnost BiH u EU, samo to bh. lideri trebaju shvatiti i početi raditi svoj posao.

NA VRH

Podijeli članak na