KOMENTAR DANA

Strah nas je

Najbolji bh. fudbalski tim kao nikada prije u kvalifikacije ulazi bez ikakvih realnih očekivanja

Nermin Demirović. Arhiv

Piše: Nermin Demirović

9.12.2020

Nije da smo im bili trn u oku, ali nismo ih baš uvijek držali relaksiranim. Reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu nikada nije savladala Francusku, ali nikada se nije ni obrukala. Poraz i remi u prijateljskim utakmicama i isto tako u onim zvaničnim.

I eto nam opet Francuza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Nosilac u grupi iz koje samo prvoplasirani direktno ide na najveće svjetsko takmičenje apsolutni je favorit.

Kao nikada prije, Francuzi nam izgledaju strašno. Najbolji bh. fudbalski tim, kao nikada prije, u kvalifikacije ulazi bez ikakvih realnih očekivanja.

Taj strah od onoga što nam nosi bh. reprezentativni fudbal jednostavno se uvukao među sve one kojima je ovaj nacionalni tim u srcu. A sjetite se Barbareza, Konjića, Spahića... Te drskosti, tučnjave... ma gdje se i s kim igralo.

Za razliku od nekih ranijih vremena kada smo i gubili, ali ostavljali dušu na terenu, sada ne živi nada da ćemo biti hit, biti reprezentacija koja će iznenaditi favorita i biti top-vijest. Toliko je posljednja godina unazadila bh. reprezentativni fudbal da, jednostavno, reprezentacija BiH više nije nikakva vijest.

I hajde što nas je strah Francuske, nego se tresemo i od Ukrajine, a poseban strah u kosti nam je utjerala Finska, koja je na nama oštrila zube ne tako davno.

Koliko „pušemo na hladno“ govori i jedna izjava kako je Kazahstan „najjača“ reprezentacija iz njihovog šešira. Nije valjda da se i njih trebamo bojati, mada, ruku na srce, ova godina govori da mi nismo pokazali puno više.

Uglavnom, ovo što sada obavija reprezentaciju BiH je prilično sumorno. Potreban je veliki zaokret u vjeri, nadi i, naravno, zalaganju da se stvari bar donekle poprave.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.