LIČNOST DANA

Ivica Osim: Svjetski, a naš

Izabran za trenera idealnog tima austrijske Bundeslige

Osim: Najutjecajniji bh. fudbalski stručnjak. Arhiv

Piše: G. Š.

18.12.2020

Za razliku od Bosne i Hercegovine, legendarnog Ivicu Osima izuzetno cijene u Austriji, gdje je s mnogo uspjeha vodio Šturm iz Graca. To je najbolje pokazao posljednji izbor magazina „Bundesliga-Journal“, koji izdaje Fudbalski savez Austrije, a koji je Osima izabrao za trenera idealnog tima austrijske Bundeslige. 

Popularni Švabo tako je nadmašio i nedavno preminulog Otta Barića, koji je osvojio po dva prvenstva i Super kupa s Kazino Salcburgom, s kojim je u sezoni 1993./1994. igrao finale Kupa UEFA-e, gdje je poražen od Intera...

Osim je vodio Šturm od 1994. do 2002. i s klubom iz Graca dva puta bio prvak Austrije. Osvojio je i tri trofeja austrijskog Kupa, a u Ligi prvaka igrao je tri sezone zaredom. 

Zbog toga je u Gracu pokrenuta inicijativa da jedna od glavnih ulica tog grada dobije Osimovo ime. 

Ivica Osim rođen je 6. maja 1941. u Sarajevu. Švabo s Grbavice igračke dane proveo je u Željezničaru, Strazburu, Sedanu i Valensijenu, a kao trener predvodio je Željezničar, Partizan, Panatinaikos, Šturm, JEF junajted te reprezentacije Jugoslavije i Japana. Također, najutjecajniji je fudbalski stručnjak u BiH, ali i najzaslužniji za konačno "slaganje kockica" u Nogometnom savezu BiH, nakon suspenzije UEFA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.