LIČNOST DANA

Majk Pens: Spasio američku demokratiju

Stavio interes države na prvo mjesto i odbio podržati Trampa

Pens: Sačuvao obraz republikanaca. Arhiv

Piše: D. H.

8.1.2021

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens (Mike Pence) objavio je da neće ispratiti zahtjev predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da vrati rezultate predsjedničkih izbora, zaklinjući se da će ispoštovati ustav te zemlje, uz riječi: “Neka mi Bog pomogne”. 

Uz to, Pens je pozvao demonstrante da napuste Kapitol Hil.

- Nasilje i uništavanje koji se dešavaju u američkom Kapitolu moraju prestati. Svi moraju poštivati policijske službenike i odmah napustiti zgradu - napisao je Pens s tajne lokacije gdje je bio izmješten.

Na Trampovu žalost, a na sreću SAD i demokratskog svijeta, Pens je u suludoj situaciji u kojoj je američki predsjednik pozvao na podrivanje američke demokratije i dao direktan podsticaj za nasrtaj na Kongres, na prvo mjesto stavio interes države i tako postao možda i ključni čovjek za spašavanje zemlje od anarhije i haosa.

Majk Pens rođen je 7. juna 1959. godine u Kolambusu. Po zanimanju je advokat. Bio je guverner američke savezne države Indijane od 2013. do 2017., a prije toga služio je u šest mandata u američkom Zastupničkom domu, od 2001. do 2013. godine.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.