LIČNOST DANA

Lejla Tanović: Piše historiju na svjetskoj sceni

Nadmašila i svoja očekivanja, te ostvarila još jedan historijski plasman

Tanović: Višestruka šampionka BiH i Balkana. ARHIV

Piše: G. Šumar

9.1.2021

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović, nakon posljednjeg upisa bodova, nalazi se na sedmom mjestu svjetske rang-liste. Bodovi osvojeni na UCI utrkama bodovali su se 15 sedmica duže zbog prekida takmičenja izazvanog pandemijom koronavirusa.

Tanović je tako nadmašila i svoja očekivanja, te ostvarila još jedan historijski plasman za biciklizam u našoj državi, nakon osvojenog osmog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. 

Plasman na sedmo mjesto na svjetskoj biciklističkoj ranking listi došao je kao rezultat sjajnih nastupa koje je imala tokom čitave prošle godine. Rezultatima na posljednjim utrkama pokazala je da se uskoro može boriti i za medalju na velikim takmičenjima.

Priliku za osvajanje novih UCI bodova naša najbolja biciklistkinja imat će krajem februara, kada je planirano da nastupi na etapnoj utrci u Španiji...

Lejla Tanović rođena je 19. juna 1994. godine u Udinama. Takmiči se u kategorijama planinskog i drumskog biciklizma. Prva je biciklistica iz Bosne i Hercegovine koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim.

Biciklizmom se počela baviti sa 15. godina u Klubu brdskog biciklizma Plus. Višestruka je šampionka BiH i Balkana

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.