LIČNOST DANA

Nensi Pelosi: Otpor Trampu

Pokrenula postupak smjene američkog predsjednika

Piše: D. H.

16.1.2021

Nensi Pelosi: Otpor Trampu. Arhiv

U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država izglasan je opoziv Donalda Trampa (Trump) nakon što je demokratska predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi (Nancy) pokrenula postupak u cilju odlaska predsjednika s vlasti.

Iako će Donald Tramp već 20. januara prestati biti novi predsjednik SAD i umjesto njega to mjesto preuzeti Džo Bajden (Joe Biden) te iako njegov opoziv treba potvrditi i američki Senat, postoji vrlo važna simbolička poruka u opozivu Trampa.

Naime, nakon što je američki predsjednik odbio priznati rezultate izbora, odbio uvažiti i odluke institucija svoje države te indirektno pozvao svoje pristalice na pobunu koja je završila njihovim upadom na Kapitol Hil, pri čemu je poginulo petero ljudi, postupak njegovog opoziva jeste znak da američka demokratija neće tolerirati ovakvo ponašanje i da je država važnija od stranačkih interesa. A upravo je Pelosi bila ta koja je pokrenula čitav postupak i suprotstavila se Trampovom sramnom postupku.

Nensi Pelosi rođena je 26. marta 1940. godine. Od januara 2019. godine je predsjednica Zastupničkog doma SAD. Jedina je žena koja je služila na tom položaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.