KOMENTAR DANA

Ko je jamio, jamio

Historijski izbori su završeni, a taj praznik demokratije ostao je uprljan i obilježen izbornim krađama i nepravilnostima

Mostar. Ilustracija

Piše: M. Smajkić

20.1.2021

Gotovo je. Centralna izborna komisija BiH jučer je potvrdila konačne rezultate lokalnih izbora u Mostaru. Izbora koji su u najvećem gradu na Neretvi održani nakon 12 godina.  

Uoči odluke CIK-a obznanjeno je da je Sud BiH odbio žalbe kojima su tri stranke i jedan neovisni kandidat zatražili da se prebroje glasački listići na svim redovnim biračkim mjestima. Da se otvore vreće i da se utvrdi je li na preostalih 130, koje su, eto, ostale zauvijek zapečaćene, neko promijenio izbornu volju građana. No, „ko je jamio, jamio“, kako to opjeva mostarski „Zoster“.

Historijski izbori su završeni, a taj praznik demokratije ostao je uprljan i obilježen izbornim krađama i nepravilnostima.

Tako je danima nakon izbora mnogima u Mostaru mučno bilo pratiti silna, ponovna brojanja glasačkih listića, nakon čega je CIK objavljivao korekcije do tada utvrđenih rezultata. Krivične prijave su pljuštale jedna za drugom, prijavljivao je, reklo bi se, ko je koga stizao, digla se kuka i motika, na društvenim mrežama se vodio pravi rat, nizale su se unutarstranačke i međustranačke optužbe i cijeli proces se silno iskomplicirao.

Mostarci su opet i, uglavnom, nezainteresirano slijegali ramenima, jer im je, valjda, bilo jasno da će opet njihovu sudbinu skrojiti neko drugi, možda isti oni koji su im „namjestili“ da više od deceniju nemaju svoj lokalni parlament.

Međutim, kakav god bio ishod krivičnih prijava u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona i možda nekih drugih, gotovo je. CIK je odlučio. Mostar će dobiti 35 vijećnika i u tom gradu će, definitivno, oživjeti politička scena. 

Ko će s kim koalirati, hoće li se pozivi na jedinstvo raspršiti, kakav će utjecaj imati međunarodna zajednica na političke aktere, koliko će još Mostarci zbog najdugovječnijeg gradonačelnika Ljube Bešlića svoj grad zvati i „Ljubinjem na Neretvi“, nezahvalno je prognozirati. Ono što je najvažnije jest da su Mostarci napokon dobili vlast. Vlast koja će itekako biti izložena sudu javnosti i Mostarci će sada imati na koga adresirati svoje nezadovoljstvo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.