LIČNOST DANA

Amir Palislamović: Hrabrost i merhamet

Iz ledenog jezera u Švedskoj izvukao i spasio 12-godišnjaka

Palislamović: Herojski čin. Avaz

Piše: A. Bajramović

4.2.2021

Habrost, koje u Bosancima probudi svaka nevolja, Amir Palislamović postao je heroj švedskog Vanersborga, a ponosnim je učinio i stanovnike svoje domovine. Ovaj 47-godišnji Bosanac je prije nekoliko dana iz zaleđenog jezera, na temperaturi od minus šest stepeni, izvukao i od sigurne smrti spasio 12-godišnjeg Elijasa (Alias).

Promrzlog mališana zbrinuo je na obali, skinuo mu mokru odjeću, obukao svoju jaknu i kapu, a potom ga odvezao u bolnicu. Dječaka su od šoka dijelile minute, u bolnici nije mogao stati na noge, ali se, nasreću, ubrzo oporavio.

Elijasov otac pismom je sutradan zahvalio firmi u kojoj Amir radi, a skromni radnik parkinga ubrzo se našao na radaru medija, posebno švedskih. Lokalne novine predložile su da se on proglasi švedskim herojem. Ali nagradu dražu od svih zahvalnica dobio je tri dana nakon spašavanja dječaka, kada ga je Elijas ugledao na istom mjestu, pritrčao mu i zagrlio ga.

Bosanski merhamet i požrtvovanost poznati su u cijelom svijetu, svugdje gdje žive naši ljudi, a to još jednom potvrđuje i herojski čin Amira Palislamovića. Svaka vijest o ovakvim podvizima raduje i učvršćuje nas u uvjerenju da smo, uprkos svim izazovima i nevoljama, sačuvali ljudskost i spremnost da zbog drugih žrtvujemo sebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.