LIČNOST DANA

Dženan Kovačić: Mladi naučnik koji sve fascinira

Održao predavanje svima koji i u vrijeme pandemije ne mogu izbrisati granice

Al. B.

Kovačić: Višestruko nagrađivan za svoj rad

Foto: Avaz


Svaka vijest o uspjesima, svaki kontakt s mladim, obrazovanim ljudima u BiH daje nadu da je košmar u kojem živimo samo privremeno stanje, te da će upravo oni, genijalci poput Dženana Kovačića, ta armija neopterećenih, školovanih ljudi iz budućnosti, iz prvog plana potisnuti one koji to odavno ne zaslužuju.

Jablaničanin Dženan Kovačić, student Odsjeka za genetiku i bioinženjering na Internacionalnom univerzitetu “Burch”, održao je besplatno predavanje svima koji i u vrijeme pandemije koronavirusa granice ne mogu izbrisati iz svojih glava. Od zdravstvenog problema napravili su farsu, kazao je Dženan, ističući da odgovor na pandemiju ne bi trebao biti podijeljen na teritorijalne jedinice, pa ni države, jer, logično, virusi ne poznaju granice.

Iako je tek na trećoj godini studija, Kovačić je za svoje naučne radove već nagrađivan. S kolegama trenutno radi nešto što većina nas ne razumije, kombinira različite medikamente i testira njihov efekt na tuberkulozu. Ako uspije ispuniti vlastitu želju koju gaji od srednje škole, ako otkrije lijek za bolest koja godišnje odnese oko 1,6 miliona života u svijetu, hoćemo li se jednog dana moći pohvaliti da je razgovor s jednim od najperspektivnijih mladih naučnika u državi zapravo bio razgovor s budućim dobitnikom Nobelove nagrade?

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na