KOMENTAR DANA

U svemu posljednji

Sve je usporeno i uspavano. Koordinacije nema. Državna vlast poručuje jedno, kantoni traže drugo

Ne zna se ni koja će vakcina doći u BiH. Arhiv

Piše: Miralem Aščić

22.2.2021

Građani BiH masovno umiru od posljedica pandemije koronavirusa. Najgori smo u regionu. Dnevno umre više od 15 osoba, bolnice su i dalje pretrpane, a ljekari apeliraju na pridržavanje mjera, distancu, nošenje maski...

U samom smo vrhu liste zemalja po broju preminulih. Svi pokazatelji i statistički podaci idu u prilog tome i tako je već mjesecima. Navršila se i godina od početka pandemije, a vlast je i dalje uspavana.

I dok nadležni štabovi apeliraju na pridržavanje mjera, ni na vidiku nema informacija o dolasku vakcina.

S druge strane, ljudi u svijetu i regionu uredno se vakcinišu već mjesecima, a u našoj državi se još ne zna ni kada će vakcine doći. Narod je već i oglušio na najave i lažna obećanja.


Miralem Aščić. Avaz

Pogotovo jer se ne zna ni koja će vakcina doći. Ne zna se ni hoće li uopće biti odobrene. Ne zna se ni šta radi Agencija za lijekove. U prijevodu - ništa se ne zna i nikome ništa.

Sve je usporeno i uspavano. Koordinacije nema. Državna vlast poručuje jedno, kantoni traže drugo. Ali dok se traži krivac, prebacuju odgovornosti, postajemo crna rupa u Evropi i svijetu.

Jedina smo, ustvari, zemlja, kako stvari trenutno stoje, koja nema vakcine u regionu. I tu smo ponovno posljednji. Samo da to shvate oni koji nam kroje sudbinu i šalju apele da nosimo maske. I dok stižu apeli, situacija se ponovno pogoršava. Raste i broj oboljelih, a imamo i novi soj virusa.

Prema svemu sudeći, dok u BiH vakcine dođu, broj umrlih će se udvostručiti, a Evropa i region završit će s imunizacijom. Vrijeme je da se konačno nadležni probude jer vremena više nema. Odavno je u Bosni i Hercegovini pet do 12!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.