KOMENTAR PETKOM

I poslije Incka - Incko

Pobjedom Bajdena postavka igrača na terenu se, evidentno, iz temelja promijenila

Pitanje čelnika OHR-a i dalje ostaje nejasno. ARHIV

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

5.3.2021

Prošlo je više od mjesec kako je Njemačka i zvanično nominirala Kristijana Šmita (Christian Schmidt), iskusnog političara iz konzervativne CSU, za novog visokog predstavnika u BiH. No, pitanje čelnika OHR-a i dalje ostaje nejasno.

Ono što je barem izvjesno jeste da su tlapnje pojedinih marginalnih medija o navodno tajnom dogovoru između Njemačke i Rusije da preko novog visokog predstavnika istisnu utjecaj SAD u našoj zemlji bile neutemeljeno fantaziranje. Rusija je otvoreno dala do znanja da se protivi imenovanju Šmita i bilo kakvom daljnjem forsiranju OHR-a, tražeći, umjesto toga, njegovo zatvaranje.

S druge strane, njemački FAZ objavio je analizu u kojoj, pozivajući se na izvore, tvrdi da za imenovanje Šmita ne postoji ni podrška Bajdenove (Biden) dministracije i da se suštinski radi o ishitrenom potezu Berlina. Ovo je u skladu s ranijom izjavom eksperta za Balkan Bode Vebera (Weber), koji je istakao da je njemačka inicijativa da nominira Šmita prvobitno bila planirana kao preventivna mjera za slučaj da Tramp (Trump) pobijedi na izborima te da je to iritiralo Bajdena.

Šta ovo sve u konačnici znači za BiH?

Izvjesno je da su ključni igrači u cijeloj priči SAD i u balkanske prilike dobro upućeni Bajden. Imenovanje novog visokog predstavnika provodi se u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje Rusija ima pravo veta (kojim je čak otvoreno i zaprijetila) i jasno je da će za novog čovjeka trebati i amin Rusije.

No, ono što Rusija ne može, i pored toga što je članica PIC-a, jeste da značajnije osujeti postojećeg visokog predstavnika u korištenju bonskih ovlasti. S te strane, umjesto ulaska u mukotrpnu proceduru i traženja konsenzusa za imenovanje novog visokog predstavnika, za Bajdenovu administraciju čini se mnogo pragmatičnijim osigurati zapadnu podršku za već sjedećeg Valentina Incka (Inzko) radi aktivnije uloge u BiH, uprkos Rusiji.

S druge strane, potez Njemačke s kandidaturom Šmita vjerovatno je bilo bacanje karti, odnosno pokušaj korištenja historijskog trenutka Trampove indolentnosti prema Evropi za nametanje vlastite vodeće uloge u BiH. No, s pobjedom Bajdena postavka igrača na terenu se iz temelja promijenila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.