LIČNOST DANA

Jagoš Čomara: Spasilac bez granice

Već punih 18 godina s kolegama iz “Wolfa” spašava ljudske živote

Piše: Al. B.

9.3.2021

Čomara: Uvijek tu kada je pomoć potrebna. Avaz

Na spisku osoba koje su, zbog požrtvovanja i humanosti, zaslužile priznanje Ministarstva sigurnosti BiH ove godine našao se i Fočak Jagoš Čomara, član Spasilačkog kluba “Wolf”. To je jedno od rijetkih priznanja koje je dobio ovaj ronilac, spasilac na divljim i otvorenim vodama, podvodni deminer i gorski spasilac, koji već punih 18 godina s kolegama iz kluba spašava ljudske živote. Spasioci su, inače, ljudi kojih se većina sjeti u nevolji, a kada sve prođe, većina ih zaboravi.

Od 2003., kada je osnovan “Wolf”, takvih situacija bilo je bezbroj. Jagoš i njegove kolege pronalazili su zalutale i promrzle turiste na Magliću, krčili puteve do snijegom zametenih sela, evakuirali stare i bolesne, spašavali zarobljene u poplavama, iz rijeka izvlačili utopljenike, pri tome ne vodeći računa o administrativnim granicama i nadležnostima.

Dođu nekad trenuci kad dugogodišnjeg spasioca sustignu slike utopljenika, tijela iz saobraćajnih nesreća, jer na to se niko ne može navići. Čomaru, koji ovaj posao obavlja volonterski, dok istovremeno pokušava naći radno mjesto, pokreće želja da bude tu kad je pomoć potrebna. Kod nas nema granica, kaže on, pa su u akcijama spašavanja učestvovali i van BiH.

Jagoš Čomara rođen je 24. maja 1985. godine u Foči. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.