KOMENTAR DANA

Pad crnog Dodika

Ne treba isključiti mogućnost da je Dodikova poruka da će ići u referendum krik očajnika

Milorad Dodik. Agencije

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

11.3.2021

Milorad Dodik jučer je za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske još jednom zaprijetio otcjepljenjem. Štaviše, Dodik veli da će predložiti akt o nezavisnosti, „pa makar mu to bio i posljednji čin“. Ima Dodik taj običaj.

Izađe za govornicu pa zaprijeti otcjepljenjem Republike Srpske. I tako posljednjih 15 godina.

Do sada je to služilo kao krajnje efektno sredstvo za dizanje tenzija, loženje Srba i provociranje Bošnjaka, prepucavanje s bošnjačkim predstavnicima koji na njegove prijetnje, kao, otcjepljenjem odgovaraju da, kao, ne daju, a sve u konačnici vodilo je i dobivanju izbora.

No, šta ako je, u ovom konkretnom slučaju, Dodik zaista iskren kada kaže da je spreman to učiniti, „pa makar mu bilo posljednje“?

I šta ako ova poruka ovaj put nije bila primarno upućena ni Bošnjacima, ni Srbima, ni OHR-u, ni bošnjačkim političarima, nego, mnogo direktnije - Aleksandru Vučiću?

Pogledajmo neke indicije. U javnosti se već duže vremena špekulira o sukobu Vučića i Dodika te navodnoj odlučnosti predsjednika Srbije da sruši lidera SNSD-a.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, gostujući u “Centralnom dnevniku” Senada Hadžifejzovića prije nekoliko sedmica, samouvjereno je najavio pad SNSD-a i mnogo prije izbora. Rajko Vasić, bivši portparol i ideolog SNSD-a, prije nekoliko dana na svom blogu otvoreno je govorio o planu i namjeri Vučića da skine Dodika s vlasti.


I za kraj, posebno je zanimljivo da je Dodik novu prijetnju otcjepljenjem izrekao nakon sastanka s Nebojšom Stefanovićem, ministrom odbrane Srbije, koji je, blago rečeno, dospio u nemilost predsjednika Srbije.


Uzimajući sve u obzir, ne treba isključiti mogućnost da je Dodikova poruka da će ići u referendum krik očajnika koji predosjeća rušenje vlastite strukture moći i poručuje svom suparniku i njegovim saveznicima da je spreman, ako ga ne ostavi na miru, u nedostatku drugog izbora, krenuti na sve ili ništa, „pa makar mu bilo i posljednje“, jer posljednje bi mu upravo i moglo biti.


Da li je ovaj scenarij samo pretjerano nagađanje ili lavina koja uskoro kreće, mogli bismo saznati vrlo brzo. Brže nego što mislimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.