KOMENTAR DANA

Raspad BiH, Srebrenica i vakcine

Trebamo li se zabrinuti za budućnost BiH i zašto SDA u Srebrenici ide u koaliciju sa zagovornicima raspada zemlje

 Fahir Karalić
Fahir Karalić

Bakir Izetbegović i Željko Komšić

Foto: Agencije


Slovenija navodno zagovara ideju mirnog razlaza u BiH, na način da se Republika Srpska pripaja Srbiji, zapadna Hercegovina Hrvatskoj, a Bošnjacima ono što ostane.

SDA, DF i SBiH, odnosno Bakir Izetbegović sa Željkom Komšićem, obznanili su dan-dva kasnije da u Srebrenici idu u koaliciju sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, koji otvoreno negiraju genocid i zagovaraju mirni razlaz u BiH.

Prvu vijest prvi su plasirali mediji pod kontrolom SDA, a nastavili „hajcati“ njihovi sateliti i botovi na društvenim mrežama. Drugu su, praktično, prešutjeli.

Čelnici SDA nisu pojasnili zašto tek nakon 40 dana izlaze u javnost s pričom da je Borut Pahor, predsjednik Slovenije, tokom posjete BiH i sastanka s članovima Predsjedništva BiH provukao ideju mirnog razlaza.

Čelnici SDA pojasnili su, odnosno pokušali pojasniti, da je koalicija u Srebrenici s negatorima genocida i domaćim zagovornicima mirnog razlaza u BiH stvar nužde.

Da ova zemlja ima dušmana u komšiluku, ali i u Evropi, jasno nam je svima, još od početka devedesetih, pa i ranije. Da možemo povjerovati da bi evropski nacionalisti, radikali i ini podržali raspad BiH, ne treba ni sumnjati. Da to želi Dodik, svi znaju.

Ali de, Izetbegoviću, molimo Vas, recite nam jasno - trebamo li se zaista zabrinuti za budućnost jedine nam Bosne i Hercegovine i koliko su ozbiljne ideje o raspadu?

Ako trebamo, de nam onda pojasnite zašto SDA, stranka na čijem ste čelu, ide u koaliciju sa zagovornicima raspada, i to u Srebrenici, gradu genocida, vječnoj rani Bošnjaka.

Ako se ne trebamo brinuti, a Amerikanci, kao naši najvažniji saveznici i najbliži prijatelji, kažu da ne trebamo, onda ćemo se mi nastaviti baviti promašajima nesposobne vlasti SDA, koja još nije kupila niti jednu vakcinu, borbom protiv sistemske korupcije koju je patentirala SDA, kriminalnom nabavkom i upotrebom respiratora - ubica koju je proveo premijer iz SDA...

A Vi, gospodine Komšiću, kada već niste kazali ni slova o vakcinama i respiratorima, ne morate ni sada ništa govoriti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na