KOMENTAR DANA

Oskar je naš!

Ovo je situacija u kojoj ne možeš izgubiti, jer je ovo vrh u našem poslu, ističe Jasmila Žbanić

Detalj iz filma. Deblokada

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović

25.4.2021

Finalno odbrojavanje je počelo. Ni puna 24 sata ne dijele Jasmilu Žbanić i Bosnu i Hercegovinu od historijskog trenutka - dodjele Oskara u prestižnom „Dolby Theatreu“ u Los Anđelesu.

Film „Quo vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida) nominiran je za najprestižniju filmsku nagradu u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja. A trenutak istine desit će se, prema našem vremenu, u ponedjeljak oko 3 sata ujutro.

Sigurno je da će se u cijeloj našoj zemlji, a i mnogo šire, pratiti direktni TV prijenos iz Los Anđelesa s čvrsto stisnutim palčevima za Jasmilu i njen film.

No, da već sada raščistimo - bez obzira na to hoće li u BiH stići drugi Oskar ili ne - sama nominacija ogroman je uspjeh, u prvom redu za rediteljicu Jasmilu Žbanić, kao i za kompletnu filmsku ekipu.

Jasmila je to i istakla u intervjuu za „Avaz“ kada je rekla:

- Ovo je situacija u kojoj ne možeš izgubiti, jer je ovo vrh u našem poslu.


Larisa Ramović - Sarajlić. Avaz

Ono što je sigurno već sada - Jasmila je napravila sjajan film, koji je od svjetske premijere, u septembru prošle godine, na prestižnom festivalu u Veneciji osvojio brojne nagrade širom planete, uz sjajne kritike s najboljih adresa sedme umjetnosti. To je ujedno najvažniji film za Bosnu i Hercegovinu jer se bavi genocidom u Srebrenici 1995. godine. Ustvari, sam film i sve ovo što se dešava mnogo je više od umjetnosti.


Rediteljica i ekipa su uradili fenomenalan posao, i to da Jasmila sa suprugom i producentom Damirom Ibrahimovićem večeras sjedi u Los Anđelesu, rame uz rame sa svjetskim filmskim velikanima, već je čudo. I već sada je zaslužila čestitke od svih nas.


A da se ipak svi nadamo da u ponedjeljak u zoru niko neće spavati i da se nadamo velikoj fešti s velikim, oskarovskim razlogom - nadamo. I sretno, Jasmila!


P. S. O tome da je na sami vrh stigao film iz zemlje u kojoj kinematografija gotovo da više i ne postoji, nekom drugom prilikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.