LIČNOST DANA

Kloi Džao: Oskar za historiju

Prva žena koja nije bjelkinja pobjednica u kategoriji za najbolju režiju

Džao: Rođena u Kini. Agencije

Larisa Sarajlić-Ramović

27.4.2021

Rediteljica Kloi Džao (Chloe Zhao) nagrađena je Oskarom za film “Nomadland”, koji je apsolutni pobjednik 93. dodjele najprestižnije filmske nagrade. Svojom pobjedom ona je ispisala historiju, jer je bila jedna od dvije žene koje su ove godine nominirane u ovoj kategoriji, što se desilo prvi put u historiji Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka. Druga je Emerald Fenel (Emerald Fennell).

Osim toga, ona je prva žena koja nije bjelkinja, a koja je pobjednica u kategoriji za najbolju režiju. Do sada je samo pet žena, i to sve bijele puti, bilo nominirano za Oskara u kategoriji za najboljeg reditelja i samo je jedna pobijedila - Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow) 2010. godine za film “The Hurt Locker”.

Kloi je tako i prva Azijatkinja u 93 godine dugoj historiji Oskara koja je dobila ovo veliko priznanje.

Rođena je 1982. u Pekingu, a u London se preselila kako bi pohađala ugledni internat. Nakon nekoliko godina života u Velikoj Britaniji, trajno se seli u Ameriku, gdje upisuje filmsku produkciju na „Tisch School of the Arts“ u sklopu Njujorškog univerziteta.

Kloi danas s partnerom Džošuom Džejmsom Ričardsom (Joshua James Richards) živi u Los Anđelesu, a društvo im prave njihova dva psa i dvije kokoši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.