KOMENTAR DANA

Lakrdija dobila epilog

Nakon mnoštva sudijskih pljački, inžinjeringa iz Nogometnog saveza, stigla najgora moguća stvar

Premijer liga: Odustajanje Olimpika. Arhiv

Nermin Demirović

22.5.2021

Dao je nagovijestiti Miloš Gigović još jesenas da će ovo biti sezona prema uzoru na neke pionirske premijeligaške. Kada je pljačkao Velež u Banjoj Luci, takozvani sudija bio je najbolji pokazatelj šta nas čeka.

Dva kola prije kraja takmičenja, koje se, ničim izazvano, zove Premijer liga BiH, stigao je epilog kakav lakrdija i zaslužuje. Olimpik je odustao od takmičenja i tako bh. fudbal definitivno gurnuo na najniže grane.

Potez sarajevskog kluba se može analizirati, podržati teško, ali jasno je da je on samo nastavak svega onoga što se posebno ovog proljeća događa u bh. eliti.

Kao nikada ranije, sudije su bile bitne. Dešavale su se pljačke i jasan inžinjering iz Saveza kako bi se pogodovalo onima kojima se treba pogodovati. Sve je pomno planirano, ko sudi, kome daju kartoni u ranijim ogledima i tek na kraju kome se šta dosuđuje i ne dosuđuje.

Nije baš sve ni do sudija, kao u primjeru FK Sarajevo, koje je prokockalo 13 bodova prednosti i amnestiralo sve marifetluke Saveza. Tim s Koševa je od stabilnog kluba opet počeo postajati slučaj, kao, uostalom, i Željezničar, koji se uporno „digitalizira“, a 14 utakmica ne zna za pobjedu.

Dobra vijest bi bila što će u Banjoj Luci na stadionu u nedjelju moći biti publika, ali i tu su, jasno, dvostruki aršini. Iste mjere na snazi su i kantonu gdje igra Široki Brijeg već dva mjeseca, pa se na Pecari nije dala dozvola za publiku.

Nije daleko ni sjećanje na prošlu sezonu, kada je i Kup BiH prekinut zbog mjera u RS, iako su samo četiri kluba iz FBiH ostala u igri. Nije im dozvoljeno da odigraju i pored toga što nije bilo zabrane u većem bh. entitetu.

Ima i sreće, ovaj cirkus od takmičenja trajat će još dva kola, a onda ljetni predah. Itekako zaslužen za sve koji vole bh. fudbal.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.