LIČNOST DANA

Senad Mašović: Savezništvo za budućnost

Generalpukovnik jedan od najzaslužnijih što su Oružane snage BiH osvjetlale obraze tokom vježbe s američkom vojskom

Mašović: Ispunio zadatak. Avaz

Piše: Al. B.

24.5.2021

Vježba bosanske i američke vojske na poligonima na Manjači i Glamoču i u kasarni Dubrave jedan je od najvažnijih događaja u BiH u posljednjem desetljeću. Izjava komandanta Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, generala Kristofera Kavolija (Christopher Cavoli) da mu je tokom “Brzog odgovora” teško bilo prepoznati ko su pripadnici vojske SAD, a ko OSBiH najveći je kompliment našim Oružanim snagama.

Ako, s druge strane, uporedimo uvjete rada u najjačoj vojsci svijeta s onima u kasarnama nedovoljno opremljene, podržane i slabo plaćene bh. vojske, ove riječi imaju još veći značaj, a s njima i uloga komandnog kadra OSBiH, s generalpukovnikom Senadom Mašovićem na čelu.

U turbulentnim vremenima, s razjedinjenom civilnom komandom, ovaj iskusni oficir sa saradnicima i jedinicama iz različitih krajeva BiH omogućio je da, nakon dugo vremena, svi koji vole ovu zemlju osjete ponos, ali i dozu sigurnosti. A saveznici su imali priliku da se uvjere kako je jedna mala, ratom i politikom razorena zemlja čvrsto opredijeljena za ulazak u NATO porodicu.

Senad Mašović rođen je 19. jula 1969. godine u Sjenici. Školovani je oficir pješadije i magistar nauka u oblasti sigurnosnih i mirovnih studija, a na dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OSBiH je od 2018. godine.

Ž8 = Al. B.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.