KOMENTAR DANA

Zdravlje je ipak najvažnije

Zakon ne predviđa potpunu zabranu konzumacije duhanskih proizvoda, već ograničava utjecaj duhanskog dima na nepušače, ali i pušače

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimic

Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Foto: Ilustracija


Federacija Bosne i Hercegovine nalazi se na prekretnici kada je riječ o zabrani pušenja na javnim mjestima.

Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje dobio je podršku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a na redu je Dom naroda.

Ukoliko bude usvojen, Federacija BiH će dobiti jedan od najmodernijih evropskih zakona i na taj način napraviti historijski iskorak ka zaštiti zdravlja građana. Osim toga, zna se da je usvajanje ovog zakona ujedno i obaveza naše države na putu prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Polemike koje posljednjih dana slušamo u javnosti o potencijalnom padu prometa ugostitelja nemaju nijedno utemeljenje ni u jednom od istraživanja koja su rađena širom Evrope i regiona, a nakon donošenja ovakvih i sličnih zakona.

Da prijeđemo na najvažnije, a to je zdravlje. Ne može ništa, pa tako ni novac, biti važnije od zdravlja. Nijedan analitičar, ugostitelj, ekonomista ne može dati argument koji bi umanjio pozitivan utjecaj ovog zakona na javno zdravstvo.

Bezbroj doktora svih specijalizacija u prvi plan ističu štetnost pušenja. Brojne su bolesti koje uzrokuje ili pogoršava duhan. Zakon ne predviđa potpunu zabranu konzumacije duhanskih proizvoda, već samo ograničava utjecaj duhanskog dima na nepušače, ali i pušače.

Posljednji i nepobitni argument koji se nikako ne smije izostaviti jeste zdravlje djece. Naša dužnost je učiniti sve kako bismo umanjili utjecaj duhanskog dima na djecu, kao i broj potencijalnih pušača među adolescentima. Jer, ima li šta važnije od zdravlja, pogotovo djece?

 

Više o temi Komentar dana

KOMENTAR PETKOM
Dodik na konopcima
KOMENTAR DANA
Palmerov upaljač
NA VRH

Podijeli članak na