LIČNOST DANA

Jovana Kolarić: Doprinos istini i pravdi

Ne posustaje u studioznom pristupu istraživanjima ratnih zločina

Kolarić: Autorica dosjea o zločinima VRS u Prijedoru. Agencije

Piše: Al. B.

5.6.2021

Dok se u iscrpljenoj Bosni i Hercegovini sjećanja na zločine iz proteklog rata svode na skromno obilježavanje godišnjica i polaganje cvijeća jedan dan u godini, Fond za humanitarno pravo iz Beograda ne posustaje u studioznom pristupu istraživanjima ratnih zločina te odgovornosti zločinaca i jedinica koje su predvodili ili su njihovi pripadnici bili.

Uoči ovogodišnjeg obilježavanja Dana bijelih traka objavljen je dosje “43. motorizovana brigada VRS”, u kojem je dokumentirano njeno djelovanje od maja do avgusta 1992. godine. Hambarine, Kozarca, Brdo, Briševo, prijedorski logori smrti, samo su dio dosjea ove brigade.

Autorica dosjea baziranog na autentičnim dokumentima VRS i drugim dokumentima prihvaćenim u predmetima pred MKSJ, zatim svjedočenjima preživjelih, članova porodica žrtava i pripadnika srpskih snaga, jeste Jovana Kolarić.

Diplomirana sociologinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ranije je bila angažirana na istragama vezanim za stradale građane srpske nacionalnosti u ratu u Hrvatskoj, žrtve ratova u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj te nizu drugih projekata. 

Uprkos svim izazovima u Srbiji, državi koja ima mnogo veću odgovornost u ratovima na Balkanu nego što je to u sudskim presudama napisano, Jovana je dio tima koji uporno i neumorno, objektivno i naučno utemeljeno traga za istinom i pravdom. I zbog toga iz BiH zaslužuje barem zahvalnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.