LIČNOST DANA

Razija Mujanović: Tvorac „zlatne generacije“

Tim-menadžer ženskih selekcija zaslužan za angažman Loje i dovođenje Džons

Razija Mujanović: Donijela bolje dane ženskoj bh. košarci. Avaz

Piše: E. Ć.

28.6.2021

Tim-menadžer „Zmajica“ i legendarna košarkašica Razija Mujanović otpočetka je vjerovala u uspjeh naše reprezentacije, koja se jučer vratila u Sarajevo kao peta ekipa Evrope.

Legenda bh. košarke je najzaslužnija osoba za angažman Gorana Loje na selektorsku poziciju, a zajedno s njim učestvovala je u dovođenju Džonkel Džons (Jonquel Jones) u naš državni tim.

Mujanović je bila uz ekipu koja je nakon 22 godine otišla na veliko takmičenje i tamo napravila historijski uspjeh, izmamivši simpatije košarkaške javnosti.

Marici Gajić i društvu prenosila je svoje ogromno iskustvo, savjetovala, pomagala, a sve iz sjene, držeći se izvan svjetla u kojem su „Zmajice“ raširile krila i pokazale da se na Bosnu i Hercegovinu mora obratiti pažnja.

Razija Mujanović rođena je 15. aprila 1967. godine u Čeliću. Košarkaške visine prvo je dohvatila s tuzlanskim klubom Jedinstvo Aida. „La Gazetta dello Sport“ ju je tri puta birao za najbolju košarkašicu Evrope (1991., 1994. i 1995. godine). U izboru „Dnevnog avaza“ proglašena je sportskom ličnošću 2007. godine.

Od aprila 2019. godine obnaša funkciju tim-menadžera ženskih košarkaških reprezentacija i otada u KSBiH „pušu novi vjetrovi“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.