LIČNOST DANA

Barton Hol: Historijska odluka

Sudija Hol je rekao da su Simatović i Stanišić krivi za zločine kao pomagači

Hol: Izrekao presudu Miloševićevim obavještajcima. Arhiv

D. H.

1.7.2021

Predsjedavajući Sudskog vijeća Barton Hol (Burton Hall) izrekao je osuđujuću presudu od po 12 godina bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Sudija Hol je rekao da su Simatović i Stanišić krivi kao pomagači, ali ne i kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Osuđeni su da su pomagali i podstrekivali zločine koji su imali za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini putem progona, ubistva, deportacije i nehumanih djela.

Simatović i Stanišić su tako do sada prvi funkcioneri Srbije koji su proglašeni krivima za zločine u Hrvatskoj i BiH. Upravo u tome leži i najveća težina ove presude jer se potvrđuje i učešće Srbije u zločinima tokom agresije u našoj zemlji.

Sudija Hol, koji je izrekao presudu Simatoviću i Stanišiću, rođen je 10. decembra 1947. na Bahamima. Za stalnog sudiju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju imenovan je 2009. godine.

Njeno veličanstvo, kraljica Elizabeta II mu je dodijelila titulu viteza 2001., a papa Jovan Pavle II imenovao ga je vitezom Reda Svetog Silvestra 2003. godine.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.