KOMENTAR DANA

Iživljavanje nad ljudima

Predsjedništvo BiH planira kupiti osam limuzina iako u sadašnjem voznom parku već posjeduje 36

Predsjedništvo BiH planira kupiti osam limuzina iako u sadašnjem voznom parku već posjeduje 36. Avaz

Piše: Alen Bajramović

15.7.2021

Nije nepoznata činjenica da bh. političari već neko vrijeme nemaju kontakt s realnošću, da žive u nekom paralelnom svijetu, u kojem cijena hljeba, litra ulja, antibiotika ili benzina ne utječe previše na ukupan budžet, ali zabrinjava bahatost kojom planiraju nastavak rasipanja narodnih para na sve, osim na ono što nam treba.

Posljednja informacija koja ilustrira ovakav trend stiže sa stranica nacrta budžeta Predsjedništva BiH za 2021. godinu, koja kaže da ova državna institucija planira kupiti osam limuzina iako u sadašnjem voznom parku već posjeduje 36!

Planiraju se nabavka i namještaja, upošljavanje novih službenika u državnim institucijama, kao da ne živimo u godinama pandemije koja u svakom segmentu bh. ekonomije i društva ostavlja teške posljedice.

Upravo su odluke o kupovini novih limuzina u različitim državnim i institucijama nižih nivoa vlasti najviše iritirale javnost.


Alen Bajramović. Avaz

Dok minimalne plaće i penzije stoje zamrznute, a cijene osnovnih životnih namirnica konstantno rastu, kako tumačiti činjenicu da se trend nastavlja, uprkos kritikama, a da senzibiliteta za siromašne u institucijama više skoro da i nema?


Jedanput se može potkrasti greška, ali nakon što se ona ne popravi, pa se ista praksa rastrošnosti nastavi uprkos kritikama, ogorčenju i sve većem jazu između klasa političara i građana, onda to postaje bahatost.


Dok stalno drže pruženu ruku za doniranim vakcinama, maskama i hurmama, krajnje je vrijeme da bh. političari zaustave ovu vrstu iživljavanja nad građanima te vlastite beneficije i luksuz počnu prilagođavati rezultatima svoga rada i općem stanju u državi.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.