LIČNOST DANA

Lejla Tanović: Sve bliže krovu svijeta

Trenutno sedma, a cilj joj je plasman među pet najboljih na planeti

Piše: M. B.

30.7.2021

Tanović: U sjajnoj formi. Agencije

Bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović još jednom je dokazala da je među najboljima od najboljih zauzevši 7. mjesto na svjetskoj ranking listi. Četverostruka uzastopna balkanska i 16 puta državna prvakinja, nakon posljednjih upisa bodova, ponovo se vratila u konkurenciju među 10 najboljih na svijetu.

Tanović je trenutno u Bihaću, gdje trenira na stazi za Balkansko prvenstvo, a prilika za dokazivanje će biti još mnogo, s obzirom na to da je do kraja sezone ostao veliki broj takmičenja, uključujući najbitnije Svjetsko prvenstvo u Italiji. Lejla je prošle godine zauzela 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, a ove godine cilj joj je viši plasman.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine je ove sezone u sjajnoj formi, a nakon izostanka s uvodnih utrka zbog problema s alergijom osvojila je 11. mjesto na Evropskom prvenstvu u Švicarskoj, 6. mjesto na UCI HC utrci u Italiji, dok je na UCI C1 utrci u Češkoj odnijela pobjedu. Naredni cilj za Tanović je plasman među pet najboljih na svijetu.

Lejla Tanović rođena je 19. juna 1994. godine u Udinama. Takmiči se u kategorijama planinskog i drumskog biciklizma. Prva je biciklistkinja iz BiH koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim. Višestruka je šampionka BiH i Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.