KOMENTAR DANA

Osmica Kaveson

Pod motom „Pomogni ti meni, pomoći ću ja tebi“, Osmica, kao dužnik Debevcu što ga je spasio od zatvora, vratio mu je uslugu

Debevec i Mehmedagić: Držali se parole, spasi ti mene, pa ću ja tebe. Avaz

Piše: Miralem Aščić

5.8.2021

Vrag je odavno odnio šalu. Taman kada čovjek pomisli da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), koje su godinama pratile razne afere, konačno došlo tobe, počelo raditi prema zakonima, mimo političkih pritisaka i ucjena, desi se suprotno.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH u disciplinskom postupku protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH koji se teretio za disciplinske prekršaje kojima je narušio ugled Suda BiH, samo ga je javno opomenula!

U prijevodu, Debevec može raditi šta hoće, kriti imovinu u Španiji, sastajati se s optuženicima, slati poruke tužiocima koji ga istražuju... Može birati sudije za prethodni postupak koje će slati na ročišta. Može i hoće minirati postupke Tužilaštva. Može i hoće igrati se ljudskim sudbinama.

Sve pod krinkom da radi prema zakonu, Debevec je već odavno izgubio svaki kredibilitet da bude na čelu Suda BiH. Na desetine je razloga zašto je to tako. Jedan od ključnih je da je prvi čovjek Suda 14 godina krio dvojni identitet (Ranko Kaveson) i državljanstvo Španije. Kako je krio imovinu?



Miralem Aščić. Avaz

Zašto je nije prijavio u imovinskom kartonu, što je obaveza svakog uposlenika pravosuđa? Debevec je slagao isti VSTV koji ga je sada opomenuo, a prije nekoliko godina imenovao za čelnika Suda.

Drugi razlog je očito sluganstvo određenim političkim pokroviteljima. I ptice na grani znaju za čije interese radi Debevec. Koga štiti. Prema čijim uputama radi. Prema čijim notama svira.

Već odavno je jasno da je Debevec potpuno pod kontrolom Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e, i njegovog šefa Bakira Izetbegovića, lidera SDA. U prilog tome govore odluke Suda.

Pod motom „Pomogni ti meni, pomoći ću ja tebi“, Osmica, kao dužnik Debevcu što ga je spasio od zatvora, nedavno i pritvora, uz pomoć veza u VSTV-u, čije pojedince očito kontrolira, vratio mu je uslugu, i to “punim”.

Svi su na dobitku, osim građana ove zemlje, kojima je puna kapa korumpiranog pravosuđa i smicalica. Ovo je, ustvari, Pirova pobjeda Osmice Kavesona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.