KOMENTAR DANA

Dodik plače za Trampom

Zašto Dodik, poput japanskih kamikaza, srlja u sigurnu političku smrt, kada svi dobro znamo da on nije kamikaza

Milorad Dodik i Donald Tramp. Agencije

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

11.8.2021

Milorad Dodik dodaje gas. Tako bi se u najkraćem mogao opisati njegov jučerašnji nastup u Beogradu na tribini apokaliptičnog naziva „Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne“.

Država BiH nikada nije postojala, veli Dodik, Haški sud nije utvrdio broj ubijenih Bošnjaka u Srebrenici, Džozef Bajden (Joseph Biden) će brzo otići s pozicije predsjednika SAD, a Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije visoki predstavnik.

Činjenice, međutim, govore suprotno i dobro su poznate i članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Inckov zakon o zabrani negiranja genocida je civilizacijski, evropski i svjetski demokratski standard i on sigurno nije donesen da bi doveo do „kraja Srpske“, a još manje do „raspada Bosne“.

BiH je bila i ostat će država, što entiteti nisu. Dva međunarodna suda su utvrdila da su vojne i policijske snage bosanskih Srba počinile genocid u Srebrenici. Bajden ima još tri godine predsjedničkog mandata i moguće je da će osvojiti još jedan. Šmit već radi kao visoki predstavnik.

U kakvom se političkom i mentalnom stanju Dodik nalazi, možda najbolje svjedoče suze koje je na tribini u Beogradu prolio za bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump). Čekat ćemo, kaže Dodik, nekog novog Trampa u Vašingtonu i proglasiti nezavisnost RS.

Lider vladajućeg SNSD-a očito nema nikakav racionalan plan.

Ostaje samo pitanje - zašto, poput japanskih kamikaza, srlja u sigurnu političku smrt, kada svi dobro znamo da on nije kamikaza, da nema uzvišene ideale i da mu je vlastita sudbina daleko bitnija od sudbine naroda iza kojeg se krije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.