LIČNOST DANA

Luka Dončić: "Na noge" mu došli s milionima

S 23 godine potpisao ugovor kakav niko do sada nije

Dončić: Paraf na 200 miliona dolara. Agencije

Piše: E. Ć.

11.8.2021

Košarkaški reprezentativac Slovenije Luka Dončić produžio je saradnju s Dalas Maveriksima. Sjajni 23-godišnjak potpisao je historijski ugovor za NBA ligu, jer se radi o „ruki supermaks ekstenziji“.

Naime, radi se o produženju prvog ugovora za iznos od 35 posto, tzv. salari kapa, što nijedan igrač u najjačoj košarkaškoj ligi dosad nije potpisao.

Iako je pokupio simpatije navijača Dalasa, trenera Džejsona Kida (Jason Kidd) i vlasnika Marka Kjubana (Cuban), Dončić je za potpisivanje ovog ugovora morao ispuniti neke od kriterija, što je i učinio - dva puta je bio u idealnoj petorci po završetku sezone.

Koliko je Dončić esencijalan u Dalasu, dovoljno govori činjenica da je delegacija Maveriksa, predvođena legendarnim Dirkom Novickim (Nowitzki), vlasnikom Kjubanom i trenerom Kidom, stigla u Ljubljanu, gdje je došla „na noge“ najboljem košarkašu kako bi osigurali njegov ostanak u klubu.

Luka Dončić rođen je 28. februara 1999. godine u Ljubljani. Prošao je školu košarke Real Madrida, za čiji prvi tim je nastupao tri godine (2015. – 2018.), da bi onda s krunom evropskog prvaka izašao na NBA draft. Od 2018. godine igra u najjačoj košarkaškoj ligi, a dva puta je bio učesnik Ol-star utakmice. Proglašen je i „rukijem“ 2019. godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.