KOMENTAR DANA

Prespavana godina

Dok analitičari daju prijedloge i upozoravaju da migrantska kriza nije samo humanitarni već i sigurnosni problem, vlasti ne nude i ne pronalaze rješenja

Afganistanci se iz očaja kačili za avion. Agencije

Piše: Alen Bajramović

19.8.2021

Ne treba biti ekspert za migracije niti vanjskopolitički analitičar da bi se, na osnovu dramatičnih snimaka iz Kabula, zaključilo da je novi val migranata na putu ka Evropi i BiH, kao krajnjoj destinaciji pred hrvatskim “Berlinskim zidom” na ulazu u EU. Izbjeglice iz Afganistana i do sada su bile dio tužnih kolona na putu ka Bihaću i Krajini, ali pokušaji uplašenih ljudi da, okačeni o avione, napuste tu nesretnu zemlju svjedoče o paničnom strahu pred svime što donosi vlast talibana. Zato 5.679 kilometara od Kabula do Sarajeva neće predstavljati prepreku na putu ka sigurnosti i boljem životu.

Za to vrijeme vlasti u BiH prespavale su još jednu godinu u kojoj su trebale otkloniti barem dio nedostataka na koje redovno ukazuju ključne državne institucije, međunarodne i domaće humanitarne organizacije i eksperti iz oblasti sigurnosti.


Alen Bajramović. Avaz

Pet godina od početka migrantske krize ponovo ćemo slušati obrazloženja da je istočna granica BiH šuplja kao švicarski sir, da jedan granični policajac pokriva 15,5 kilometara granice, da Graničnoj policiji BiH nedostaje više od 1.000 policajaca zato što Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji GPBiH sakuplja prašinu u ladici ministra sigurnosti. Tri godine nakon što je urađen u skladu sa standardima EU i dostavljen Ministarstvu. Ponovo ćemo, nemoćni, gledati i potresne scene iz bh. migrantskih kampova koje je “Amnesty International” okvalificirao kao bijedne i nesigurne.

Dok analitičari daju prijedloge i upozoravaju da migrantska kriza nije samo humanitarni već i sigurnosni problem, vlasti ne nude i ne pronalaze rješenja, pa se postavlja dilema jesu li izjave poput onih da migranti, umjesto turista, povećavaju potrošnju u BiH ili da korisni prijedlozi predstavljaju “seksi ideje” zaista bile brzoplete!?

Posebno brine što, nakon poziva predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da se izbjeglicama iz Afganistana osigura privremeni smještaj prije dobivanja useljeničkih viza za SAD, izostaje odgovor BiH.

Bez oklijevanja to su prihvatili Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, manji broj Afganistanaca primit će i Hrvatska. U BiH, čiji političari mnogo očekuju upravo od SAD i Bajdena, diplomatske mudrosti nema pa reakcija na zahtjev prijatelja i najvažnijeg saveznika izostaje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.