LIČNOST DANA

Olaf Šolc: Nasljednik Merkel

Nijemce je posebno oduševio svojim držanjem tokom korona krize

Šolc: Kandidat SPD-a za kancelara. Agencije

Piše: D. H.

26.8.2021

Njemački socijaldemokrati pretekli su konzervativni blok CDU/CSU prvi put u 15 godina u novoj anketi od utorka, samo nekoliko sedmica prije državnih izbora. Istraživanje pokazuje da SPD vodi sa 23 posto, neposredno ispred saveza CDU/CSU sa 22 posto. Na trećem mjestu su Zeleni sa 18 posto, dok liberalni FDP ima 12 posto podrške.

Ovo je posebno fascinantno ako se uzme u obzir da su do prije samo dva mjeseca socijaldemokrati bili veliki autsajderi, s manje od 15 posto podrške. Za ovakav zadivljujući rast, koji najavljuje da bi SPD nakon izbora u septembru mogao postati najjača stranka u Njemačkoj, prvenstveno je zaslužan aktuelni ministar finansija i kandidat SPD-a za novog kancelara Olaf Šolc (Scholz).

On je Nijemce posebno oduševio svojim držanjem tokom korona krize i pomaganjem privredi, a s obzirom na to da se nakon izbora Angela Merkel povlači iz politike, sve više Nijemaca njega vidi kao novog lidera.

Olaf Šolc rođen je 1958. u Osnabriku. Od marta 2018. zamjenik je kancelara i ministar finansija Savezne Republike Njemačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.