LIČNOST DANA

Edin Džeko: Potvrdio klasu

U remiju protiv Francuske postigao jubilarni 60. gol za BiH

Džeko: Vrhunska partija. Agencije

Piše: A. V.

3.9.2021

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u srijedu je u Strazburu odigrala neriješeno sa svjetskim prvakom Francuskom (1:1).

Izabranici Ivajla Peteva (Ivaylo) hrabrom i taktički besprijekornom igrom oduševili su javnost, a posebno impresivan bio je kapiten Edin Džeko (35).

Džeko je dominirao u duelima protiv francuskih defanzivaca, a bio je i autor jedinog gola našeg tima iz 36. minute. Taj gol bio mu je jubilarni 60. na 115 nastupa u dresu „Zmajeva“.

Napadač Intera na vječnoj listi najboljih strijelaca nacionalnih timova Evrope tako je preskočio Davida Vilju (Villa), koji je ostao na 59 golova. Džeko je na desetoj poziciji najboljih strijelaca Evrope, a uvjerljivo je najbolji golgeter svih reprezentacija u regionu.

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Ponikao je u Željezničaru, odakle je otišao u češke Teplice. Nakon toga je uslijedio transfer u Volfsburg, s kojim je pokorio Njemačku, a onda je prešao u Mančester siti. Poslije Sitija obukao je dres Rome i postao njen treći najbolji strijelac u historiji. Ovog ljeta je ostvario transfer karijere, potpisavši za italijanskog prvaka Inter.

Dijamant je rekorder i u bh. reprezentaciji s najviše odigranih utakmica (115) i najviše golova (60).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.